Give It A Name

Fd. stalltidning på stallet.se - flyttad hit

Bin och hundar (omdöpt) - 2011-03-24

Publicerad 2013-05-10 13:25:32 i Allmänt,

På ett av de forum som jag sittervid/läser på varje dag är det just nu i ropet att adoptera hundar - framför allt från utlandet. Det trots att det finns flera tusen hundar i Sverige som också behöver ett nytt hem (och kommer avlivas om de inte får det).

Det finns ju dock fler fördelar med att ta en Svensk omplaceringshund framför en Spansk, Ungersk eller Irländsk. Bland annat så ökar chansen att få träffa hunden innan den blir en del av familjen. Går något fel kan man lämna hunden åter till förra ägaren. Svenska hundar är ju uppfödda här, av någon, denna någon kan säkert svara på frågor man kanske får om hunden även om den är oseriös i övrigt.

Risken att få hem en sjukhund ökar om man tar den från utlandet. Vissa veterinärer utomlands förfalskar friskhetsintyg, vaccinationspapper och annat. Fästingar från varmare delar av Europa kan följa med hunden hit, fästingar som trivs kanon inomhus och lägger flera tusen ägg per dag och är enormt svåra att bli av med.

Vissa tycker det är "rasistiskt" att bara anse att skandinaviska hundar ska få nya hem i Sverige framför att låta alla Europeiska hundar få en chans till nytt liv i Sverige. Men det handlar faktiskt inte alls om det. Hund som hund. Men svenska hundar har inte rabies, dvärgbandmask, hjärtmask, leshmania osv. om de inte vistats utomlands.

Sverige har dessutom också omplacerings organisationer som adopterar bort hundar till nya hem. Hundstallet framför allt som var med i tv4 programmet Hitta Hem. Myten där är väl att de bara har brukshundsblandisar från knarkare. Men det är helt fel. Just nu tex har de en tax, fyra japanese chin (papillon liknande ras) och massa andra hundar redo att flytta till egna hem.
 
----------------------------------------------------------
 
Oh kom på en sak som skulle med i förra numret. Om bin (som gör honung). Insekter kan verka som en vansinnigt vanlig och stor djurgrupp. Men faktum är att de flesta håller på att dö ut. De klarar inte av miljöförstörning, ändrade temperaturer osv. På bin märks det av extra tydligt för bina har börjat betee sig annorlunda och drabbas av massdöd. Det uppmanas att fortsätta köpa honung, gärna från många olika sorters blommor. För om industrin hålls vid liv kommer biodlare göra allt vad de kan för att få bina att överleva.

Några tips vad man kan göra med honung:
*Kokande vatten + Honung = super om man är förkyld, har mycket slem i halsen osv. Dock bör det svalna lite innan man dricker det.

*Turkisk yogurt + Honung + Valnötter = supergod som efterrätt, frukost eller mellanmål. Byter man ut yogurten mot Kvarg mättar det mer.

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela