Give It A Name

Fd. stalltidning på stallet.se - flyttad hit

Bli känd IRL - 2013-04-27

Publicerad 2013-05-19 15:47:09 i Kändisskap,

Högsta drömmen för många är att bli kändis precis som sin egna idol, vem det nu än är. För de allra flesta stannar drömmen vid att vara just en dröm - för att de kanske egentligen inte vill förverkliga drömmen eller för att de inte vet hur de ska göra den verklig. Oavsett vad för kändis man siktar mot så kommer det ta tid att lyckas, kommer krävas talang eller träning i massor. Vad som i många fall också krävs är vänner, familj och övrig support.

MUSIKER
Spelar du ett intstrument är det en stor bonus, oavsett om du vill bli känd som någon som spelar det instrument du spelar eller bara som sångare. Kan man spela ett instrument - vilket som, har man tagit ett steg i rätt riktning. Men du kan också ta steget att ta sånglektioner det är minst lika bra, eller vara med i en kör. Vissa skolor har musikklasser, har man åldern inne för att börja på gymnasiet så finns musiklinjer att välja, även musiklinjer på folkhögskolor och sen givetvis musikhögskolan.

|| BLI KÄND ||
Vad du sen behöver är:
*Ett youtubekonto
*En webcam/videokamera av något slag. Den måste spela in ljud.
*Vänner som kan sprida videon vidare

Bland annat Justin Bieber blev känd på detta sätt, sjunger/spelar man bra nog kan man gå samma väg till mötes.

|| ELLER ||
*Delta i Idol/The Voice/eller liknande program.
*Är du under 16år kan du vara med i lilla melodifestivalen (annars kan du vara med i stora)
*Spela in något du sjunger, gärna som du skrivit själv, till flera olika skivbolag.

FÖRFATTARE
Oavsett om man satsar på att göra ett litterärt verk eller något mer fakta inriktat (typ kokbok) så krävs det förstås att man kan skriva, forumulera sig och underlättar om man är bra på att stava (även om rättstavning finns i alla program). Börja med att skriva noveller, bloggar, hemsidor, presstexter till djuren eller vad som helst. Oavsett vad man ska skriva är det bra om man lär sig att fantisera och formulera sig när man kör fast.

Är man en rollare så är skönlitteratur kanske det bästa sättet att få ut pengar för sitt intresse. Det finns massor av genres som bara väntar på att få fler böcker att läsa. Gillar man att skriva och fotografera så kanske en bok med fakta kan vara en bra grej, för hur många bildlösa kokböcker har man sett? Hur många trädgårdsböcker utan bilder finns det? Hur många böcker om husdjur finns det utan bilder? Ja, du fattar. Men det gäller att försöka komma på en idé till en bok som inte redan finns. Att sen gå vidare från att ha en på pappret färdig bok till en fysisk bok i sin hand är inte så krångligt nu för tiden. Man kan tex ge ut en bok via https://www.vulkan.se/ eller så kan man skicka in manuskriptet till ett bokförlag så läser de igenom det och skickar tillbaka det som "tack men nej tack" eller något mer positivt.

FOTOGRAF
Bara för att man har en kamera behöver det inte betyda att man är fotograf nog att kunna kalla sig det på ett proffesionellt stadie. Men det är en bit på vägen. Även här finns det utbildningar. Men vill man jobba sig uppåt själv och inte först när man har utbildningar i ryggen så:
* Skapa en fotografhemsida och lägg ut ett portfolio där, varierande motiv med dina bästa bilder
* Gör dig ett namn inom det du fotograferar mest:

Tex. om du vill fotografera band - åk på konserter och fotografera lokala band, mer kända band osv. Ha bilderna på hemsidan och om du har tur kan någon tidning se hemsidan och köpa bilder av dig. I annat fall är chansen att du får träffa band/artister rätt stor. Eller tex. om du vill fotografera idrottsmän - fotografera lokala tävlingar; bandy, basket, fotboll, friidrott, hästsport - du behöver inte vara intresserad av sporten själv, huvudsaken är att du tar bra bilder på utövarna. Finns dessutom olika typer av fotografi, man måste inte fotografera djur, natur eller människor (som gör saker). Det viktigaste inom fotografi kan vara eller är: "Vad säger den här bilden till betraktaren?"

KONSTNÄR
En kostnär är inte bara någon som målar eller ritar, brutalsnyggt eller så att man tänker "Varför tänkte jag inte på det här först?!". Fotografi är en konstform, musik kan vara en konstform, skådespeleri en annan. Men vill man nu måla eller rita analogt eller digitalt är möjligheterna till det många. Konstnärsyrket döljer många grenar, förutom redan nämda så finns bland annat illustratör - de som ritar alla bilder i böcker och omslag. Designer - som gör möbler, kläder, mönster att trycka på kläder eller bara random prylar. Man kan jobba med att göra bakgrunder till scener i tvserier eller teater. Möjligheterna är oändliga. Konstnärsvärlden i sig är ganska liten eftersom man gärna ser att de som är yrkesutövare har en ordenlig konstnärligutbildning. Att ha gått på konstfack, "mejjan" eller någon annan känd konstnärlig högskola är i många fall A och O - men man kan lyckas utan att ha gått där.

*Skaffa hemsida med dina bilder på, blogg funkar det med. Försök få spridning på dina bilder så lägg upp de på tumblr, deviantart, facebook eller flickr också (men glöm inte att skriva antingen på bilderna eller skicka med länk till din hemsida så intresserade kan hitta dig).
*Försök skaffa ett nätverk med kontakter som pysslar med samma sak som du - kontakter är alltid bra att ha!
*Ställ ut dina verk, även om du inte får något sålt så får fler se dina bilder och någonstans av de som har sett det du gjort finns kanske en köpare.

SKÅDESPELARE
Börja på dramakurs, många skolor eller efterskolaktiviteter har sådana där man lär sig skådespela, skriva pjäser och uppträda med dessa för tex föräldrar. Om du får för dina föräldrar och/eller är myndig redan så kan du skaffa erfarenhet genom att ställa upp som statist. På tex: http://www.statist.se/
Går även att, när åldern finns att söka till gymnasium att gå på teaterlinjen, folkhögskolor med teater/drama linjer finns också och förstås dramatiska högskolan (som är sjukt svår att komma in på). Du kan även hålla utkik på http://sv.stagepool.com/


Vet inte om jag tipsat om det förut men PatrickJumpen på youtube, är känd IRL (framförallt i nederländerna, tyskland och belgien) som dansare och typ dj eller något. Men han har gjort maaaaaaaaaasssssor av videos på temat "hur du blir känd i verkligheten". Inriktat på musiker förvisso. Det är på engelska (han bryter en del del på nederländska men är man bra på engelska bör man förstå ändå). Han kommer med massa bra tips om man vill bli känd för sin musik :3

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela