Give It A Name

Fd. stalltidning på stallet.se - flyttad hit

Bokrecessioner (omdöpt) - 2010-06-14

Publicerad 2013-05-04 02:21:39 i Allmänt,

Får man inte tag i någon bra bok att läsa så kan man ju läsa om en bok man läst förut (fast för länge sen). Gärna en bok man vet att man tyckte var bra, förmodligen kommer den fortsätta att vara bra även om man läser om den :P

Tre serier med hästböcker splittade på två författare kan jag i alla fall tipsa om (om det nu mot förmodan finns någon som missat de).

Robots Chans - av Lin Hallberg
Jag tror att det är första boken i serien om Robot. Det handlar om en vanvårdad ponny som blir omhändertagen av Mika, en tjej som inte har råd att rida och har en hästfobisk mamma. Handlar om hur ett urtrist sommarlov får en annan vändning. Det finns åtminstone 5 böcker om Robot. Men de är lättlästa som bara den x)

Bara min - av Lin Hallberg
Första boken i serien om Rackastallet. Handlar om Sofia som rustar upp ett fallfärdigt stall och sparar pengar för att rädda livet på sin ridskolefavorit Santos som hotas att slaktas för att ha orsakat en ambulansresa för en av eleverna.

På egna ben - av Lauren Brooke
Är nog inte den första boken i serien Heartland. Det handlar om 15årige Amy som bor på en gård där de tar emot rädda och skadade hästar och ger de en andra chans. Hon har förlorat sina föräldrar och gården blir allt svårare att hålla igång ekonomiskt.
 
Utmaningen

Är ännu en hästbok som jag kan tipsa om, inte för att jag har läst den på några år men av vad jag kommer ihåg så var det en stor favorit. Den är ganska lång (men då räcker den ju längre).

Handlar i alla fall om en brokig skara vänner som blir utmanade att tävla i Triathlon (en tävling där man tävlar olika grenar med ett helt lag). Triathlon ses som ganska snobbigt, men vännerna är allt annat än från en snobbig miljö. Därför bryr de sig kanske inte jätte mycket om tävlingen.

Men en av vännerna antar utmaningen och tvingar de andra att också vara med. De får fyra slaktfärdiga hästar att träna på och när tävlingsdagen kommer är de nästan redo...

Författare: K.M Peyton
 
Bibliotekskatten Dewey

Tycker man om katter, då tycker man om den här boken. Det kan jag nästan garantera i alla fall. Det är ingen barnbok utan riktar sig mer till tonåringar > vuxna.

Boken handlar om katten Dewey som kommer till det amerikanska småstadsbiblioteket av en olustig händelse (fruktansvärd sådan, garanterat snyft när man läser om det!).

Den handlar om hans liv som oönskad kattunge till äventyrslysten och lojal bibliotekskatt. Från totalt okänd till världskändis.

Det är en sorglig historia med ett lyckligt slut. Och bäst av allt är historian sann. Har själv vaga minnen av att ha sett Dewey på Aktuellt någon gång under 90-talet :)

Författare är: Vicki Myron och Bret Witter
 
Triologin: Den mörka materian
Bok 1: Guldkompassen
Bok 2: Den skarpa eggen
Bok 3: Bärnstenskikaren

2007 klev "Guldkompassen" ut på filmduken. Ganska många trodde att det bara var en film baserad på EN bok. Och att det inte finns fler av den varan. Men det finns det, två till!

Det tar ett tag att komma in i handlingen (ganska avancerat språk här och var) framförallt MYCKET text. Ibland lite väl mycket text (så det blir segt) men ändå värd att läsa.

Triologin handlar om Lyra som bor i ett parallellt universum som liknar vårat. Så till den grad att tex Oxford i England finns både i Lyras värd och i våran. Lyra växer upp som föräldralös på ett Universitet medan hennes farbror är ute och reser i världen som högt uppsatt forskare (som typ alla andra är rädda för).

I andra boken kommer Lyra i kontakt med en pojke från våran värd genom ett hål som uppstått mellan värdarna. De lär känna varandra och hjälper varandra. Andra boken är inte så lång / tjock men det är och andra sidan bara en uppladdning inför det sista äventyret i bok 3 som är den bättre i triologin, men den är nog bara bra om man har läst de två första böckerna i serien.

Författare: Philip Pullman
 
Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann

Den bok jag just nu håller på och läser, och har mer eller mindre sträck läst de senaste dagarna. Också det är en bok för tonåringar och uppåt.

Boken handlar om Allan en 100åring som rymmer från sitt eget födelsedagskalas. Han råkar av misstag stjäla en väska med pengar av en kurir i det kriminella gänget Never Again. Och där börjar ett hysteriskt roligt äventyr.

Boken varvas med nutidshistorien när Allan försvinner från ålderdomshemmets födelsedagskalas med allt vad det innebär.

Till Allans helt galna liv där han har träffat alla 1900-talets kända politiker och vetenskapsmän (förutom Hitler och Albert Einstein (dock hans hemlige halv broder)).

Och även få en inblick i alla personliga historier om de personer som Allan möter eller har mött under årens lopp.

Polisen försöker hitta Allan och poliserna och åklagarna samt tjuvarna till väskan med pengarna får också några sidor i boken med jämna mellanrum.

Det är en HELT galen bok som är så värd att läsa. Men det är mycket text så inget för den som just lärt sig läsa med andra ord :P

Författare: Jonas Jonasson
 
Om du precis som jag har en mamma (eller pappa) som spenderade så mycket tid som möjligt i stallet när den var liten så har du nästan säkert också böcker från pollux bokklubb (och om du har varit eller är med i den själv). Om de böckerna finns kvar (från din förälders häst-tid) finns säkert en hel uppsjö av böcker kvar att läsa och läsa om.

Böckerna är lättlästa och tar inte många timmar att läsa. Alla böcker från den tiden handlar kanske inte heller om hästar, även om de flesta gör det (och de kan få även den mest skeptiska att drabbas av häst-vill-ha:ande :P

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela