Give It A Name

Fd. stalltidning på stallet.se - flyttad hit

Din framtid är viktig - 2013-01-10

Publicerad 2013-05-19 15:12:36 i Allmänt,

Stallet.se (och hela internet) är inte allt!
Vi är alla människor, och de flesta av sidans medlemmar är inte vuxna. Det innebär kortfattat att merparten av sidans medlemmar går i skolan. Vilket också innebär att det blir en intressekonflikt mellan dessa två världar. För hur mycket Internet betyder för oss internet freaks så är det det verkliga livet som är det viktiga. Och i det här fallet skolan. Det är lag på att alla under ~16år ska gå i grundskolan, många är de som spenderar dagar, veckor och kanske månader av sin "skolgång" med att skolka. För att sen senare i livet förmodligen lida för det beslutet.

Skolan är till för att man ska lära sig saker, även om det inte känns som man lär sig något när man är där, är skolan våran framtid, din framtid. Dessutom är det alla barns jobb att gå i skolan. Det är ju faktiskt ett heltidsjobb, där man får ta med sig jobbet hem i slutänden (i form av läxor). Lönen är låg medan man går i skolan, men går man klart och gör sitt jobb så får man den högsta lönen som man bara kan tänka sig: En utbildning. Och i Sverige får man sin utbildning gratis (vilket inte är självklart för barn och ungdomar i andra länder). Så ta hand om ditt jobb, och gör det bästa för att klara av det. 

Skolka inte, fuska inte - och låt ingen annan göra dina läxor, plugga och slit, även om internet, killar, hästar och kompisar är mycket roligare. Vad gör man om internet slutar fungera, killarna sviker, man har inte råd till att syssla med hästar och kompisarna försvinner. Det är då en utbildning är bästa sättet att komma vidare på. För att inte tala om det enda sättet (nåja nästan i alla fall). Det fullständigt kvittar hur dålig skolan är, hur mobbad man blir, hur jobbigt det än är så gör ditt jobb så slipper du lida för dåliga beslut i framtiden.

Varför slita själv när man kan låta nån annan göra jobbet?
Det finns en endel som väldigt frekvent verkar leta efter någon som sitter på alla de där kunskaperna som läraren i skolan kräver just nu. Så att de själva inte ska behöva läsa och lära sig de sakerna själv utan kan låta nån som redan kan och har gjort det göra jobbet för dem. Detta är ett sätt att lura sig själv på. Det är också ett sätt att bli obildad, och egentligen rätt korkad. Alla inom ett land läser samma ämnen i skolan, materialet man lär sig samma saker med är inte alltid densamma överallt men i slutänden förväntas alla kunna samma saker. Allmänbildning helt enkelt. Men då de som fuskar till sig det här lär sig ju inte det som det förväntas att de ska kunna. Då blir de ju faktiskt rätt korkade korkade.

Sen kan de säkert ta reda på informationen själva i efterhand, men hur många gör det? Och varför gjorde dem det inte när de gick i skolan? Är ju enklare att göra och lära sig saker ju yngre man är. Och andra sidan kan kanske smärre handikapp som dyslexi sabba endel och kanske vara anledningen för att det fuskas friskt. Men det ska faktiskt inte vara en ursäkt. Då är man bara lat och kan förmodligen se sig själv i framtiden som städare på McDonalds. Har man dyslexi ska man givetvis tillkännage det för sina lärare så man tex får ljudböcker istället för att läsa själv, längre tid på prov osv. Och sen kan man ju fråga sig själv, om de som köper/eftersöker "hjälp" hur pass källkriska de är om det som de får tag i. Det kan ju vara nån som ger felaktig information med flit, och kanske smyger in det här och var där man minst anar det. Att göra en källkritisk koll tar förmodligen ännu längre tid än det man sparar på att själv göra uppgíften.

"Pojken och vargen"
Är en fabel - en saga med ett budskap som alla borde ta till sig. I just denna, som ni säkert har hört talas om. Handlar det om att man inte ska ljuga, för till slut lyssnar ingen på vad du har att säga. I korta drag handlar berättelsen om en pojke som jobbar som fåraherde (whoohooo! ingen utbildning här inte, så det hade likväl kunnat vara en vuxen man eller en gammal gubbe med samma "yrkesbana"). Nåväl. Han är ute och vaktar sina får, och för att få lite underhållning i den tråkiga vardagen (som lätt blir när man gör samma skitjobb jämt och ständigt) så ropar han "VARGEN KOMMER!" även om den inte gör det. Byborna skyndar sig ut för att rädda fåren och pojken. Men inser sen att det inte fanns någon varg, att pojken ljugit och inte är något att ödsla tid och kraft på. Så när väl pojken är ute med fåren nästa gång så kommer verkligen en varg men nu när pojken ropar att vargen kommer, så är det ingen som kommer och räddar varken honom eller fåren, varvid vargen åtminstone dödar fåren (i vissa fall även pojken).

Och meningen med detta? Tjao... Det förekommer ju då och då att folk ringer polis och annat helt i onödan. Men skillnaden här är att polis/ambulans etc. Måste komma till platsen, även om det är falskt alarm. Varje uttryckning kostar flera tusentals kronor och ett falskt alarm kan i sin enkelhet faktiskt döda någon annan människa för om tex ambulansen är iväg på ett falskalarm och en annan person behöver hjälp så kanske just den ambulansen var dess enda chans att överleva. En falskuttryckning kostar massor av pengar, det gör en riktig uttryckning med, men skillnaden är att den ena är totalt onödig och den andra livsnödvändig. Det finns lite olika (akut)nummer man ska ringa för olika saker.

112 är bara om det är riktigt akut. Typ om någon slutat andas, om någon blir knivhuggen, om det brinner i ett hus, om någon tagit en överdos etc.

114 14 är till polisen i icke akuta situationer. Typ ringa och påpeka att det springer lösa hästar på vägen, om man är ute i skogen och hittar en hund eller något liknande som inte är på liv och död - och som inte kan vänta till senare.

1177 är numret till sjukvårdsupplysningen. Det händer garanterat då och då under livet att man blir en gnutta hypokondrisk, undrar över ett symptom på sjukdom man har men kanske tycker det är för lite för att söka riktig vård för.

116 111 är numret till BRIS - barnens rätt i samhället. För alla personer under 18år som behöver prata med en vuxen, mer info finns på deras hemsida.

020-222 444 går till Jourhavande kompis och är för personer upp till 25år men lite samma princip som BRIS och mer flexibla tider.

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela