Give It A Name

Fd. stalltidning på stallet.se - flyttad hit

Egofabriken - 2011-10-29

Publicerad 2013-05-16 17:45:55 i Allmänt, IRL,

Jag såg ett tjat, som var helt spot on vad förhoppningsvis många andra känner just nu när de kommer till stallet.se... "S.s har blivit en egofabrik -.-"

Sad. But true.

Men "egofabriken" kanske snarare ska beskrivas med ordet Självömkan.
 
Självömkan skulle man kunna säga är en ett annat ord till att ha dåligt självförtroende fast ändå inte samma sak. När man självömkar lägger man fokus på sig själv, allting i ens liv tycks vara meningslöst. Det är olika händelser som leder till självömkan. Omfattningen av ens problem saknar betydelse man kan hamna i självömkan för nästan vad som helst. Självömkan drabbas man av när man känner att man själv inte längre kan påverka någonting alls.

Att skylla ifrån sig på att ens liv suger är en vanlig reaktion, de ser inget fel med att sitta och klaga på att livet inte går i den riktningen som de själva vill. Det är en mänsklig mekanism att skylla ifrån sig, det är ett sätt att skydda sig själv från insikten att det finns saker man är mindre bra på. Att hela tiden ha en anledning till att man gör fel istället för att erkänna sitt beteende är ett sätt för oss att slippa konfronteras med problemet. Som framför allt är oss själva.

Det är lätt att fastna i att tycka synd om sig själv, det ger trots allt lite tröst för ett kort ögonblick. Om man har dåligt självförtroende låter man andra människor utnyttja en (tex "kan du mocka min hästs box den här veckan?") men efteråt mår man dåligt och tycker synd om sig själv för att man lät sig utnyttjas. De som självömkar har en förvriden bild av verkligheten, allt fokus ligger på att inse att hela ens liv är åt skogen. Men om du hela tiden letar efter skäl att tycka synd om dig själv, kommer du hitta oändligt många!
 
Det som alla som självömkar på stallet.se (om de är seriösa med sin självömkning och inte bara gör det för att få sympatiröster till stalltoppen) borde göra är:

Verkligheten går att tolka på olika sätt, de som självömkar kan bara se problemet med verkligheten medan rätt sätt att se på verkligheten är att se det som en utmaning. Till exempel om du misslyckas på ett matteprov har du valet att ge upp helt eller att sitta och kämpa med matten tills du kan göra om samma prov och få rätt. Problemen man har i livet är kanske viktigare än ett matteprov, men löser man problemen kan lärdomen sitta med en för alltid. Det handlar om att ta ansvar för det man känner, ditt liv är inte hemskt för att något hemskt har skett dig det är hemskt för att du låter det hemska påverka dig negativt.

Det finns två olika sätt att leva sitt liv på, antingen kan du kämpa mot verkligheten men kampen är hopplös och leder garanterat in i självömkan. Eller så kan du göra vad du kan för att ditt liv ska bli så bra som möjligt. Alla människor möter motgångar, motgångarnas storlek varierar givetvis men alla har någon gång upplevt en motgång. Lär man sig hantera motgångarna får man lärdomar för livet som avgör om ens liv blir bra eller dåligt. Genom att tänka negativt hela tiden slösar du bort det värdefullaste du har: Livet.
 
När man befinner sig i ett tillstånd där man självömkar försöker man hitta någon som kan ge trygghet och stöd. En räddare i nöden som ska lösa problemen åt en. Det är en slags konstgjord andning av livet man försöker sig på då, men konstgjord andning skapar inte självkänsla, det skapar ett beroende till räddaren och vad händer om han eller hon försvinner en dag? (Då står man där på samma ställe som innan räddaren kom med i bilden).

Att överlåta ansvaret för dina livs problem på någon annan kommer inte funka även om man helst vill.... "Här, här har du mina problem, lös de så kommer jag och hämtar resultatet sen!". Lägg inte skulden på någon annan det skjuter bara smutsen under mattan. Lyft på mattan och ta tag i problemet själv du har inte råd att slösa mer tid på att gräva ner dig i problemen. Livet tickar iväg och livet är gjort för att levas.

Din tolkning av verkligheten är det som skapar reaktioner, positiva som negativa. Det är lätt att slösa energi på att önska att ens liv var så mycket bättre än det är, än att ta tag i det och försöka göra något åt det. Alla människor har egna talanger, försök hitta dina talanger och använd de till att bygga ditt liv. Sträva efter framgång men hela världen ska inte gå under för att du möter motgång. Även små framgångar kan skapa stora förändringar på sikt. Du har ditt liv i dina händer.

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela