Give It A Name

Fd. stalltidning på stallet.se - flyttad hit

Genvägen genom skolan - 2013-03-17

Publicerad 2013-05-19 15:38:41 i Allmänt,

Baraförattjagharhelanummerfärdigskrivnaiminwebbläsaresomjagvillbliavmed... Så kommer här ett nummer om att hasa sig igenom skolan på en halvtorr räkmacka.

Man ser fortfarande då och då folk som frågar hur man gör .... Deras läxor. För att de inte orkar göra de själva? Vissa erbjuder till och med stallpengar för att någon annan ska göra deras uppgífter. (Och några av de går på sådana skolor där de blir permanent avstängda om de blir påkommna med att fuska). Hur som helst. Jag förespråkar att man gör sina egna läxor själv. Just för att läxorna faktiskt är ett sätt att bli bättre på det ämne man läser.

På samma sätt som man blir bättre på grafik av att göra grafik, blir bättre på fotboll av att träna på fotboll och så vidare. Dessutom är ju läxan något man ska kunna - inte minst på ett prov men även på nationella prov. Hur djupt rotad sitter information man har låtit någon annan skriva? Troligen inte så värst djupt... Den tid det tar att hitta någon vettig som kan skriva ens uppsats hade man istället kunnat lägga på att skriva den själv ;P Hur som helst finns det ju en del "shortcuts" genom skolans värld.

Matematik
Är tortyr för många (inklusive mig) men dessvärre är det ju ett grundämne som man måste ha för att komma in på högskolan etc. Vanligaste orsaken att man misslyckas i matte är att man inte har intresse av det. Men enda sättet att bli bättre är att öva. Dvs sätta sig någon timme varje dag och nöta in det. Genvägen är väl att inte sitta och göra en massa uppgifter som man redan kan och vet hur man gör, när man kan lägga den tiden på att försöka förstå hur man ska göra de moment och saker man inte förstår. För även anteckningar på det som läraren visar på tavlan eller titta runt på sidor på nätet som erbjuder mattehjälp.

En pluggrekomendation är att hitta en lång låt på youtube/spotify - eller dra på ett helt vanligt album på ~1h. Plugga under den tiden och sluta sidan (om du vill). Finns även mattespel man kan spela.

Böcker
Läser man Svenska och även andra språk som Engelska brukar det i vissa kurser ingå att man ska läsa en bok på språket man läser. Detta kan man ju tänka på redan innan man börjat på kursen. Om man tex i ettan i gymnasiet läser Engelska A (eller vad det heter numera) så kan man ju förbereda nästa läsår under sommarlovet genom att läsa en bok på Engelska (vilket ingår i Engelska B). Detta är ju inget man behöver yttra för läraren och när det under nästa läsår är dags att skriva en recenssion på en bok man har läst är det bara att skumma igenom boken igen, kanske se (om det finns en) film baserad på boken och läsa andras recenssioner för att se hur de har skrivit om den. Då har du förmodligen sparat en hel del tid på att vara förberedd! Har man svårt att läsa text, tex att man har dyslexi (med eller utan att ha fått det på papper) så kan man låna ljudböcker. Det är böcker som läses upp högt av författaren eller någon annan person. Det brukar finnas ljudböcker på biblioteket som man kan låna.

Valfria kurser
Är man i position att man kan välja vilka ämnen man vill ha på schemat - tex gymnasiet eller högskola så bör man välja något man antingen har intresse för eller som man behöver för att kunna bli det man vill jobba med i framtiden. Inte välja kurser som verkar lätta att klara eller kurser som ger mycket poäng men med något man inte är direkt intresserad av. För man ska ju ändå plugga ämnet och då är det nog rätt viktigt att man gillar det man ska göra. Annars blir det ju som i låg, mellan och högstadiet att man blir serverad ett schema med ämnen man MÅSTE läsa även om man verkligen HATAR det. Skolgång ska vara hyfsat kul, inte tortyr :P

Stavning
Oavsett språk så behöver man ju lära sig hur ord stavas. Detta kan man göra på många olika sätt. Men ett sätt är att spela rättstavningsspel, finns säkert på facebook men även vanliga flashspel fungerar. Dessutom finns många andra spel så som mattespel, geografispel osv. Som man kan använda för att bli bra på andra ämnen.

Lärare generellt sett är inte dumma i huvudet, det går att se rätt snabbt om någon försöker fuska. Om du tex lämnat in arbeten förut - och sen lämnar in ett arbete som är skriven på ett helt annat sätt än hur du brukar skriva så har du väckt lärarens uppmärskamhet om att du kan vara en fuskare. Så liksom... Varför? Läraren har del i att avgöra din framtid, den sätter betyg, den slår larm om du fuskar - den kan få dig avstängd. Vill du reta upp 'the force' mer än nödvändigt? Och dessutom, vad är viktigare än att bygga på sin framtid? Stallet.se är knappast viktigare... Så logga ut från s.s, dra på musik, fixa något tilltugg och kör igång så blir det klart i tid :D

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela