Give It A Name

Fd. stalltidning på stallet.se - flyttad hit

Hur en stallplan blir till 2 - 2010-10-08

Publicerad 2013-05-04 12:19:59 i Bilder,

Starten
Öppna ett paintfönster gärna två. Det andra behöver du inte än.
Dubbelklicka på en färg. Jag kommer göra en vår/sommar/höst stallplan så jag väljer grönt och kommer skriva det i resten av det här paintstallplansgörar numret / numren men vill man göra snö kan man ju göra det (men tänk då på att ta en gråblå färg istället för kritvit).

Min gröna färg har:
Nyans: 75
Mättnad: 97
Ta pennan (med 1px) och rita en horisont. Den ska inte vara spikrak utan mer som här. Lämna plats för några cm luft i toppen precis som här.

Välj sen en mörkare nyans av samma gröna färg. Och ta igen pennan och gör ett berg på samma sätt. Bakom gräset. Är bra om du zoomar in pappret lite så du ser bättre.

Zooma in ännu mer nu. För nu ska du välja vart ljuset ska komma ifrån på berget. På de sidorna där solen träffar ska det vara en ljusare nyans av grönt. Och på skuggsidan en mörkare grön. Fortfarande ska man rita med pennan!
Mörkare sida. Ritad med runt 6 olika nyanser av samma gröna färg som innan. Inzoomad med pennan med en pixel. Nu är det dags för den ljusa sidan.
 Ljusare sida (tid för detta: ca 15min)
 
Zooma ut och hitta en färg som är lite ljusare än bergets originalfärg. Gör en "horisont" igen under berget och fyll med den färgen som på bilden. Gör likadant 3-4 gånger till (som på bilden) hela tiden med en lite, lite ljusare färg tills du kommer till en färg som är samma eller liknande som gräset.

Sen zoomar du bara in igen och använder färgen från berget på den närmaste färgen under berget. Tar den färgen som var där innan och gör samma sak på den under tills alla färgerna "flyter" samman.
Använd pipetten när du tar färger från de olika fälten. Kan dessutom vara bra att ta ett fälts färg både på det som ligger ovanför och det som ligger nedanför så att färgerna blandar sig på riktigt mera.

Bara gå loss och klottra dit pixlar med pennan men se till att det inte blir tjocka klumpar med samma färg. Helst inte någonstans :P
Nu är man kanske lite trött på gräset så det kanske är dags att göra himlen? Himlens färg kan och får se ut lite hur som helst :P Kanske inte grön himmel men allt beror på ljuset. I verkligheten har ju himlen många olika färger vid olika väder och tillfällen. Men det påverkar även färgerna som resten av världen har då. Så till denna stallplan är det nog bäst att ha blåhimmel :)

Föredrar att välja en mörkare nyans av blått från början och sen gradvis göra den ljusare ju längre ner på stallplanen man kommer. Min blåa färg har:
Nyans: 142
Mättnad: 139
Denna himlen blev lite för ljus mot slutet men det är helt valfritt hur man vill göra (förstås).

Samma färg på himlen kan man använda till eventuellt vatten som man kanske vill ha på stallplanen sen.

Och här tänker jag stoppa just det här numret och fortsätta i nästa :P Om ni ska spara en stallplan i paint spara den som PNG (och skriv upp värdena på färgen alltså numrena som nyans och mättnad har. Så att du kan använda samma färg igen när du ska göra något mer på stallplanen senare).

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela