Give It A Name

Fd. stalltidning på stallet.se - flyttad hit

Knapernytt: Albinonummer - 2010-04-19

Publicerad 2013-05-17 22:17:31 i Djur,

Jag tänkte man kunde skriva lite om färger på djur och då kan man ju börja med det "vanligaste" eller i alla fall det som många känner till. Och på samma gång förhoppningsvis utplåna några fördomar om just Albino. Och förhoppningsvis sprida informationen vidare ut i världen :P
 
Allting på alla växande levande saker styrs av gener. Alltifrån växter till djur. Allas utseenden styrs av gener. Det som kanske är mest spännande är att vi människor (och alla andra djur också) har kvar DNA från tidigare generationer. Från den tiden då människor inte fanns. Våra gener har gener som är miljoner år gamla. Generna bestämmer förstås också om ett djur/människa/växt ska bli albino.
 
Albino är när det saknas pigment i vissa gener. På människor finns det många olika sorters albinism. Det är inte helt omöjligt att det är likadant på djur med. På djur brukar albino innebära att djuret får genomskinliga ögon - och då lyser blodkärlen under/i ögat igenom vilket gör att ögat ser rött/rosa ut. Alltså har de ofta röda ögon. Pälsen på albinodjur är oftast vit likaså är huden inte pigmenterad mer än rosa (efter blodet som finns inunder huden). Alltså brukar albinodjur vara vitpälsade med röda ögon. Men bara för att ett djur ser ut så betyder det inte att den måste vara albino. För precis som hos människor så är inte alla som har ljushud, ljust hår osv. Albino, tvärt om! På endel djur så finns det vita djur, som har vitpäls, rosa hud och dessutom röda ögon men som ändå inte är albino!
 
Det är inte alla djur som kan vara albino heller. På hästar är albinogenen något som dödar fostret innan det ens hunnit bli fött. Och om det föds så klarar den sig inte till vuxen ålder. Det finns många hästfärger som liknar (förmodligen) en albino. Men kollar man upp DNA:t på de hästarna så är det bara typ en väldigt ljus isabell eller typ skimmelskäck med enormt mycket mer vitt än "skimmel". Det finns även en hästfärg som är helt vit, men eftersom de har mörka ögon, svart hud osv. Så räknas de inte som albinos.

Ett annat djur som inte kan vara albino är marsvin. Man kan däremot avla fram vita marsvin med röda ögon. Det är inte jättesvårt. Men kollar man på marsvinets gener så ser man att den visst har pigment och därför inte är en äkta albino. De flesta smådjur kan ha röda ögon i kombination med andra färger. Och förstås har inte det något med albinism att göra. Det är precis som människor kan ha gröna ögon eller blå. Det gör oss inte mer eller mindre albino för det :P

En "myt" om albinism är att de som är albino inte klarar av solljus och/eller är blinda. Till viss del kan det stämma (i alla fall hos människor). Men bara för att många som är albino ser dåligt betyder det inte att alla gör det. Det är rätt vanligt att kaniner som är albino sitter och svajar med huvudet när de försöker fokusera på något. Men om de ser dåligt är det ju inte hela världen, för ett smådjur, de flesta smådjur har inte topp klass syn från början heller :P Det viktiga är att inte möblera om hemmet eller buren när man har ett djur som är blint.

En annan myt är att albinos lever kortare tid. Jag tror inte att det egentligen finns några studier för det som bevisar om så är fallet. Det enda är väl att de flesta som är albino på människor är Afrikaner eller afroamerikaner. Och i Afrika lyser solen starkt. Och eftersom det inte kanske finns så mycket information om albinism där ute så får de hudcancer. Riktig albino är ovanligt. Det kan uppkomma spontant, alltså "från ingenstans" men vanligast är att båda föräldrarna har en "albinogen". Att det är så vanligt i Afrika kan vara för att kusingïftemål är vanligt där. Eller gïftemål inom släkten. Alltså får generna en chans att dubblera sig på ett annat sätt än det skulle ha fått annars. (I den delen av världen är det dessutom uppemot 40000kr i belöning om man har ihjäl en albino (människa) och kan bevisa det. Ursh på sådant!)

Albino är vanligare att man ser i fångenskap. Eftersom vita djur i det vilda sällan har chans att överleva eftersom de är så synliga för rovdjur.

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela