Give It A Name

Fd. stalltidning på stallet.se - flyttad hit

Knapernytt: Djurförsäkring - 2012-07-31

Publicerad 2013-05-17 23:41:07 i Djur,

Många är de, de djurägare som väljer att inte försäkra sina djur. Oftast är det en kostnadsfråga att ha sina djur oförsäkrade. Man har helt enkelt inte råd att betala för en försäkring. Eller så tycker man inte att djuret är värt pengarna det kostar att ha det försäkrat. Men vad många inte tänker på är att som djurägare är man skyldig att uppsöka vård åt sitt djur om djuret blir sjukt eller skadat. Men veterinärvård är hiskligt dyrt för den oförsäkrade. Det är så pass dyrt att man faktiskt tjänar på att ha djuret försäkrat!

Och har man ett djur som är sjukt eller skadat och man inte uppsöker vård med djuret så blir man det som alla djurälskare hatar - inget mindre än en djurplågare! Att leva på hoppet om att djuret aldrig kommer att skadas är ingen bra idé heller (om djuret är oförsäkrat), för då kan det vara så att man helt enkelt måste avliva djuret om olyckan är framme. Och ingen vill väl avliva sitt djur?

Är försäkring verkligen så dyrt?
På riktigt? Nej, det är det inte. Mina kvarvarande katter är numera försäkrade, försäkringen kostar under 1000kr per år / per katt. Det varierar självklart mellan försäkringsbolagen men det är helt klart värt det. Andra djur bör också försäkras i synnerhet om det är ett sådant djur man vet om kommer behöva operationer för att förlänga livet på (tex råttor för cancer).

Veterinärvård är dyrt. Så enkelt är det. I Sverige är vi vana vid att läkarvård (för människor) är så gott som gratis, man betalar 140kr i kassan när man kommer till sjukhuset och sen får man behandling och annat till synes helt gratis. Men det är bara för vi har skattepengar som står för resten av vårdpengarna. Ta ett land som USA som inte har samma vårdsystem. En urinvägsinfektion kan kosta 6000kr att behandla. Här kostar det max 300kr för den enskilda individen. Men djursjukvården i Sverige har samma system som i USA, kunden betalar allt själv, och allt kostar. Men har kunden en försäkring så täcker försäkringen större delen av priset.

Min mamma är en av de som hade fått för sig att kattförsäkringar var dyra nog att inte skaffa åt våra katter. I flera år gick alla tre katterna runt ute som utekatter utan att något hände. Men i början av Juni försvann min minsta katt och hon var borta i en vecka innan hon kom hem igen. Hon kom gåendes på tre ben med ena bakbenet hängandes i bara några senor. Benet hade vid det laget hunnit ruttna och katten fått kallbrand/blodförgïftning. Vi åkte med henne till veterinären och det fanns bara två saker att välja på att göra.

1. Operera bort benet, det var inte säkert att hon skulle överleva operationen eller eftervården men det var hennes enda chans att överleva. Men amputationen i sig skulle kosta 15000kr och med eftervården skulle det bli över 20000kr. Med försäkring hade det kostat kanske 4000kr allt som allt.

2. Avlivning.
Det föll på avlivning eftersom att katten inte var försäkrad. Avlivningen i sig kostade över 1000kr.

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela