Give It A Name

Fd. stalltidning på stallet.se - flyttad hit

Knapernytt: Dödliga sjukdomar hos katt - 2010-11-14

Publicerad 2013-05-17 23:05:00 i Djur,

Att få uppleva hur det är att vara uppfödare är det många som drömmer om. Många blir det dock utan att vara beredda på det. Just katter är väldigt produktiva när det kommer till att få ungar. Det är ofta som man inte tänker på hur många det kan bli, på bara ett år, från en enda katt...
 
Kastrering - fördelar och nackdelar
Nackdelarna med att kastrera är få. Priset är väl kanske en, men det är en engångssumma som man aldrig kommer behöva betala igen per katt. Nackdel nummer två är risken för komplikationer, vilket är väldigt liten.

Fördelar då? Kastrerar man katten tidigt minskar man risken för att katten (oavsett kön) ska få cancer; juvercancer (bröstcancer), livmodercancer, testikelcancer osv. Använder man p-piller istället för kastrering på en honkatt ökar man istället risken för de cancersorterna. Kastrerade katter lever ibland också längre tid än okastrerade katter. Och revirkissning inomhus som okastrerade hankatter kan syssla med försvinner ofta helt.
 
Pris och tid att göra det
Hur gammal katten är när den kastreras varierar från veterinär till veterinär. Helst innan första löpet hos honor. För könsmognaden hos katter varierar. Vissa honor kan hunnit få sin första kull redan vid 5-6 månaders ålder. (Det är som att en 10åring skulle få barn). Om kastreringen sker innan första löpet minskar risken för cancer avsevärt. Svenska veterinärer kastrerar ofta mellan 16 veckor och 6 månader. Priset på en kastrering är som sagt en engångskostnad. Det är billigare att kastrera en hankatt eftersom ingreppet går snabbare och kräver mindre narkosmedel. ID märkning ingår ofta i priset också och id märkning kan behövas om katten skulle försvinna någon gång. Hanarnas kastreringspris brukar ligga runt 300-800kr. Honorna kastreras för mellan 600-1500kr. Allt beror på vilken veterinär som gör kastreringen. Ringer man runt mellan olika får man olika pris. Ju större en veterinärklinik / sjukhus är desto mer brukar det kosta.
 
Varför vaccinera?
Många har haft katter som varit både okastrerade och ovaccinerade under sin uppväxt. Och dessa katter har "mått hur bra som helst". Fast frågan är om det verkligen stämmer? Katterna har några sjukdomar som både är dödliga och plågsamma för de att bli smittade av. Men det är sjukdomar som går att vaccinera mot. Och vaccineringen gör man uppemot en gång var tredje år - ingen jättekostnad för att ha en frisk och glad katt. Även innekatter bör vaccineras eftersom det finns sjukdomar som tex kan fastna på fotsulan av skor och på så sätt komma in och i kontakt med innekatten.

Kattpest:
Är ett starkt virus som kan leva utanför kattkroppen uppemot 1år. Det sprids via direktkontakt mellan frisk och smittad katt, via bajs och kiss. Kattpest angriper immunsystemet och gör katten så småningom mycket sjuk tills den dör. Vaccinet ger så gott om 100% skydd. Kattpest är väldigt smittsamt och kan döda en katt som inte har bra immunsystem (tex en ung katt eller en gammal) på mindre än ett dygn från smittotillfället.

Kattsnuva:
Finns två olika virus som ger denna sjukdom, det är ganska vanligt att katterna drabbas av båda virusen. Den katt som en gång fått kattsnuva går hela livet runt och smittar andra katter som inte är vaccinerade. Det är lite som en förkylning, de kan drabbas av lunginflammation och förlorar aptiten. Virusen sprids via saliv, tårar och tex genom nysningar.

Kattleukos:
Är ett virus som angriper immunsystemet, de flesta katter som smittas av viruset blir inte sjuka av det utan de utvecklar istället immunitet. De katter som blir smittade och visar symptom som kan variera kraftigt beroende på vilken del av kattens inre som angripits. Ofta drabbas katten av återkommande diarréer och förkylningar, de magrar av och drabbas av blodbrist ibland får de njursvikt. Symptomfria katter som inte blivit immuna än och katter med kattleukos sprider vidare smittan. Vaccinerade katter är skyddade mot viruset men de som blir sjuka i kattleukos kommer dö i förtid på grund av sjukdomen. Kattleukos orsaker även cancer.

Chlamydia:
Är en bakterie som orsakar ögoninflammationer hos katter, de får även snuva av det. Vaccinet ger dock inte fullt skydd mot bakterien. Har man många katter är det svårt att utrota smittan helt. Smittade katter behöver behandling för att bli friska och symptomfria.

Källa på ovanstående text är först och främst: Kattstatus
men även: denna artikeln

Att vaccinera en katt kostar inte jättemycket. Som sagt är det något man inte behöver göra så ofta. Man vaccinerar både för sina egna katters skull och för andras katter (eller snarare för katter som inte har någon ägare som kan vaccinera dem). Om verkligen alla katter under en 20års tid blev vaccinerade som de skulle och inga nya katter kom in ovaccinerade från Norge, Finland eller via båtar/flyg/tåg/broar från resten av Europa. Då skulle dessa smittsamma sjukdomar förmodligen försvinna helt!

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela