Give It A Name

Fd. stalltidning på stallet.se - flyttad hit

Knapernytt: EM I fårvallning - 2011-09-20

Publicerad 2013-05-17 23:30:33 i Bilder, Djur,

Den 18-21 augusti 2011 i Skåne var det EM i fårvallning i Andrarum, nära Christinehofs slott i Tomelilla kommun (Skåne). Jag var där en sväng och fotograferade och kollade på tävlingen (finalen). Detta numret blir en presentation på "sporten" med bilder och info. Det var lag från hela Europa där varje lag bestod som mest av 8 ekipage med förare + hund. Men alla länders lag var inte fullständiga. De tävlade i lag men även som ekipage.
 
Hundarna
Många populära hundraser återfinns i kategorin Vall och boskapshundar. Anledningen att de är populära beror ofta på att de fått vara med på film eller v. Och anledningen till det beror på att hundraserna är lätta att träna. Och anledningen till att de är lätta att träna beror på att de är avlade för att valla får och annan boskap genom generationer. Även om tex. Långhårig Collie idag inte används som boskapshund i så stor utsträckning har den ändå kvar sin smarthet från tiden då de användes till vallning.

Idag är det endast ett fåtal raser som aktivt används till vallning. Exempel på dessa raser är Border Collie, Australian Shepherd och Australian Kelpie. Många gånger blir dessa raser olyckliga om de hamnar hos någon som inte tänker valla. Det finns dock olika linjer, vissa avlas på utställning andra på att arbeta. Men utställningslinjerna blir till sist nästan till en annan ras (tex skillnaden mellan jakt golden retriever och utställnings golden retriever är ENORM).

På den här tävlingen var det främst Border Collies, men även några Kelpies.
Ett hinder, fåren är just igenom hindret men hunden måste gå runt hindret själv.
 
De fyra utvalda fåren med rött halsband som ska in i fållan.
 
Tävlingsplats och tävlingen
Tänk dig att du går genom en alé med höga träd på sidorna. Du går tills du kommer till en höjd i landskapet, upp på höjden går du och när du väl är där ser du hur lanskapet breder ut sig till en enorm hage och man tycks se flera kilometer bort. Det var just vad tävlingsplatsen var. En enorm hage, med en egen sjö.

På några ställen i hagen var hinder uppställda, inte hinder som man tänker sig hästhoppning med bommar. Utan snarare ser det ut som ett par grindar. Dessa hinder skulle hundarna föra fåren genom, men utan att själv gå igenom hindret.


Längst bort i hagen på två ställen stod det två flockar med får, åtta får i varje flock. Hundens uppgift var att hämta flock 1 föra de genom ett hinder, få de att stanna medan den hämtade flock 2, föra den genom ett hinder och sen sammanföra båda flockarna och föra de genom fler hinder och mot herden.

Herden stod på platån och visslade olika ljud åt hunden, ljud som är instruktioner för hur den ska valla.


När hunden kommit fram med flocken ska den skilja ut fyra får som har ett rött halsband på sig. Dessa fyra ska in i en fålla medan övriga får måste hålla sig borta. Allt detta måste hunden lyckas med på 30min. Det kan verka som en lång tid men tiden rinner fort iväg.

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela