Give It A Name

Fd. stalltidning på stallet.se - flyttad hit

Knapernytt: Fåglarnas nummer - 2009-12-24

Publicerad 2013-05-10 13:52:00 i Djur,

På vintern syns djurlivet mer än den gör någon annan gång på året. Inte minst för att alla djur lämnar synliga spår efter sig i snön. När det är riktigt kallt kan de minsta av dessa vintervarelser behöva en knuff i ryggen för att överleva vintern. Speciellt småfåglar som redan är hårt utsatta eftersom deras naturliga miljöer försvinner med rask takt.

Hampafrö lockar till sig:
Grönfinkar, bofinkar, bergfinkar, gråsparvar, pilfinkar, talgoxear, blåmesar, entitas, talltitor, domherrar.

Havre, brödbitar och kokt osaltat ris lockar till sig:
Grå och gulsparv

Talg, ister, späck , kokosfett och osaltat smör lockar till sig:
Insektsätande fåglar, till exempel mesar, kungsfågel, trädkrypare, rödhake och hackspettar

Vildfågelfrö, hirs och linfrö lockar till sig:
Gråsparvar, pilfinkar, bofinkar, bergfinkar, grönfinkar, gråsiskaar, grönsiskaar, järnsparvar

Äpple, päron, banan och rönnbär lockar till sig:
Koltrastar, starar, svarthättor, rödhakar och sidensvansar med flera

Havrekross lockar till sig
Många olika fåglar, ju mindre bitar desto bättre (småfåglar kan bara äta småbitar)

(svarta) Solrosfrön lockar till sig: (svarta solrosfrön innehåller mer nyttigheter men alla fungerar)
Grönfinkar, talgoxar, nötväckor, domherrar, stenknäckar och säkert massa fler fåglar

Naturella jordnötter lockar till sig:
Grönfinkar, mesar, sparvar, nötväckor, gröngölingar och siskor

Hela havre och vete korn passar inte så bra för matning av småfåglar. De enda fåglar som kan äta så stora frön är duvor och fasaner och de skrämmer bort de små. Men sådana fåglar kan man ju mata en bit bort från alla andra om man vill.

En "rolig" vinteraktivitet för oss latmaskar kan vara att göra i ordning ett fågelmatarbord. Fåglarna blir glada, och människorna blir glada av att se alla små söta pippifåglar... Ehm... Aja Men vilket fågelfoder drar till sig vilka fåglar?

Tar man ett besök på djuraffären där man bor kan man säkert få tag i mycket billiga foderblandningar för fåglar. Viktigt här är att se till att inte köpa något som innehåller chili. Chili är vanligt i papegoj/parakit blandningar. Det är torkade rödbruna frukter. Småfåglar vill ha små frön och det kan du säkert få tag på rätt billigt. Om du bor i villa så har dina föräldrar kanske en säck med gräsfrö nära till hands? Gräsfrön som är obehandlade är med stor sannolikhet perfekt föda för fåglarna. Och inte gör de något heller om de råkar missa ett frö eller två :P

Vissa hävdar att man inte ska mata fåglarna, att de kan klara sig bättre själva. Och så kanske det var... för 100år sedan. Men då fanns det naturliga källor för fåglarna att hitta mat på, nu är många fåglars naturliga födoställen borta, förintade. Därför ser i alla fall jag ingen anledning till att INTE hjälpa fåglarna på traven lite. Pilfinkar tex var tidigare en av de allra vanligaste fåglarna, nu har de minskat med 95% i antal. Vet inte om det gäller på vintern också.. Men om man serverar fåglarna vatten så kommer det fler till och kalasar på fodret man ställt fram.

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela