Give It A Name

Fd. stalltidning på stallet.se - flyttad hit

Knapernytt: Hjälp djuren (alla djur) - 2009-02-14

Publicerad 2013-05-10 13:47:54 i Djur,

Satt i chatten för några veckor sen och chattade med någon som just bestämt sig för att hjälpa djuren... Om sesådär 5-10 år när hon var gammal nog att göra detta. Jag försökte få henne att förstå att man kan hjälpa djuren även om man inte är myndig eller gammal nog att göra något "stort".
 
Vilda djur i nöd
Ibland behöver vilda djur hjälp. Det finns flera viltjourer och likande som man kan ringa till. Dessa föreningar åker sällan ut och hämtar djur utan man får fånga in djuren själva och åka med dem till föreningens ställe. Gäller förmodligen främst fåglar och djur i den storleken.

Inget fel på begagnade djur
Alltså omplaceringar, som har haft ett eller flera hem innan. Som vars tidigare ägare inte haft tid, ork, engagemang att ha kvar. De behöver inte vara jobbigare än det djur du får hem från att den var liten. Kanske är det till och med tvärt om. Med ett vuxet djur vet man ju vad man får. Myten om att man inte kan lära en vuxen hund att sitta är ju inte mer än en myt. I sådana fall borde min 10åriga hund inte ha lärt sig en massa hyss som han har lärt sig de senaste åren.

Föd inte upp nya djur
Djurungar är söta, djurungar är små. Vem kan motstå något sådant? Men ärligt, djur växer upp. Djur behöver ett hem även när de inte är små och söta ungar längre. Det finns massa djur som inte har något hem, så föd inte upp fler som aldrig kommer få ett hem.

Köp inte djur i djuraffär
Köper man djur i djuraffär kommer djuraffären att köpa in nya djur som gör att grossisterna som föder upp djuraffärsdjur kommer föda upp fler djur. Så länge det finns en marknad kommer de föda upp nya djur. Och har ni följt Knapernytt så vet ni nog hur grossistavel är.

Kastrera dina katter
Katter som går ute bör vara kastrerade. Det är för att en okastrerad katt kan ge upphov till flera tusen nya liv varje år. Det finns inte så många hem som en enda katt kan producera nya katter. De flesta dör eller avlivas, hur snällt är det på en skala?

Bra foder nyckeln till allt
Det är mer för dina egna djurs bästa i och för sig. Foderblandningar med mycket färgglada saker i innehåller dåliga kemikalier, socker och mycket fett. Det är inte sådant man vill proppa i sina små söta djur. Färskfoder bör ges dagligen också utöver vilket torrfoder du än hittar som inte är fett, sockrigt och onyttigt i övrigt.

Virka möss/bollar
I stort sett alla katthem's hemsidor som finns på internet ber om att folk ska skänka bort antingen garn eller redan virkade kattleksaker. Man virkar helt sonika en boll eller liknande och fyller bollen med vadd och lite kattmynta innan man sluter igen bollen eller vad det är man har virkat. Detta är en leksak som är högst uppskattad hos katter. Det är även en sak som katthemmen kan sälja och tjäna pengar på så att de kan hjälpa fler utsatta katter till ett bättre liv!

Adoptera svenska hemlösingar
Få har väl missat programmen på tv om sjuka spanska "hemlösa" hundar som "adopteras" iväg till Sverige. Även om de har en dödlig smitta och även om deras papper är allt annat än säkra (de kan ju även ha andra dödliga sjukdommar än den som nämns i programmet). Det finns mängder av hemlösa djur i Sverige. Både katter, hundar och andra djur som kaniner, marsvin, råttor och till och med hästar. Djur som verkligen är friska, de kanske är lite dyrare men och andra sidan behöver de inte få dyra medeciner livet ut och de kommer inte till dig på en lastbil inklämda i små burar. Vilket hundarna från spanien gjorde några gånger.

Stödj inte pälsindustrin
Pälsindustrin utomlands, kina etc. Har ihjäl djur som du ser som husdjur och vänner. Hundar och katter. Pälsarna dras av djuren medans de fortfarande lever (djuren alltså). Pälsarna kan färgas för att se mindre hundlika ut. Vi är inga urtidsmänniskor längre, vi har varma hus och går sällan utanför dessa. Varför behöver vi då varma pälsar som ytterkläder? Det mest besvärande pälsklädda föremål jag har sett var en NALLE med minkpäls. Vem behöver en sådan leksak?

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela