Give It A Name

Fd. stalltidning på stallet.se - flyttad hit

Knapernytt: Hur hjälper TNR katter? - 2010-01-05

Publicerad 2013-05-17 22:01:35 i Djur,

De flesta vet om att Sverige har ett större antal hemlösa katter. Många tror dock att dessa katter har "hem" men ingen ägare. Alltså någon som tar hand om dem tills en ny ägare är funnen. De flesta katter som är hemlösa har inte sådan tur. Många hemlösakatter bor i kollonier. Vilket är som stora flockar med katter. Ofta är dessa katterna otama, okastrerade och en plåga för människorna som bor i området kring kolonin (fast oftast känner ingen till koloninsexistens).

TNR metoden är för dessa katter.
 
Varje år föds nya kattungar upp. Endel av dem föds hos "bara en kull"-ägare. Endel föds upp av seriösa uppfödare. Endel föds ute i stall, vilket kan vara lite som en koloni även det. Men många kattungar föds ute i det "vilda" utan ägare, utan omvårdnad och andra bekvämligheter. Många av dessa kattungar överlever inte sitt första år. Och de som gör det blir ofta en del av en koloni. Och kommer själv inom ett år ha fått nya kattungar som även de kommer antingen dö inom ett år eller växa upp och även de förmodligen bli kolonikatter.

Kolonikatter är inte vildkatter. Det är förvildade tamkatter. Riktiga vildkatter går inte att tämja i första taget. Däremot kan man tämja en förvildad tamkatt. Även om det är svårare och mer tidskrävande.
 
Men VAD ÄR TNR? Och vad gör det med katterna?

TNR står för Trap Neuter Return.

Tap = Fånga
Neuter = Kastrera
Return = Återlämna

I korta drag är det kolonikatter som fångas in. Kastreras och ev. behandlas för åkommor de kanske har (tex. brutna ben, ohyra). Sen återlämnas de till koloniflocken och matas av volontärer kattens liv ut.
 
Katthemmen som praktiserar TNR metoden samlar in pengar för detta när de får reda på en kattkoloni. När katterna fångas in sker det för hand med burar och fällor. Kolonikatter är ofta mycket hungriga eftersom det är svårt att hitta mat. När katterna är infångade åker de raka vägen till veterinären och kastrerar dem. Om de fågat in kattungar eller unga katter så placeras dessa i jourhem istället för att släppas ut i kolonin igen.

Varför slösa pengar på sådana katter då?
TNR metoden tillämpas för att kolonikatter inte ska bli fler. Att kolonikatter som ännu inte blivit allt för skadade av bristen på människor i sin miljö ska få en chans att få komma till ett nytt hem med ägare som bryr sig. TNR metoden tillämpas för att inte avliva friska djur. Utan ge dem en ärlig chans att forsätta leva vidare och klara vintrarna utan att hela tiden gå hungriga eller föda ungar stup i kvarten. Kastrerade katter behöver inte bråka om vem som ska få para sig med vem.
Vart finns dessa kolonier då?
Kattkolonier finns nästan överallt. I de flesta städer eller på flera olika platser i en stad. Man har hittat kattkolonier i husgrunden på lägenhetsfastigheter, mellan stora stenar i hamnen, i sophus, på tunnelbanestationer. You name it.
 
Hur börjar det?
En koloni börjar oftast med att någon matar en katt. När fler katter ser att det finns mat där kommer fler katter. Sen finns en koloni där. Men kolonin börjar ju redan innan egentligen. Det börjar ju med att någon antingen släpper ut katten och låter den klara sig själv. Eller att man låter ens katt få ungar som man sen bara dumpar någonstans ute på landet. Eller man tar en kull och ger bort ungarna till första bästa hem som inte vet eller inte bryr sig om katten. Okastrerade hankatter kan vandra iväg hemifrån för att söka sig avelspartners på egen hand.
 
Om man känner att man vill hjälpa dessa katter som inte har något hem. Kan man bidra med pengar till katthemmen. Om man har möjlighet kan man bli jourhem åt katthemskatter. Ett jourhem är ett tillfällight hem där katten får lära sig att bli tam och så vidare. Man kan också bidra med saker som katthemmet sen kan sälja och tjäna in lite pengar på. Tillexempel kattleksaker, det kan ju både katthemmet i sig ha nytta av men de kan också sälja leksakerna vidare för pengar.
 
Vill man skaffa katt kan man ju adoptera en från ett katthem. Då är oftast katten vaccinerad, kastrerad. Ibland till och med försäkrad. Är det en vuxen katt är den kanske till och med redan tam (inte alla katthemskatter har varit hemlösa kolonikatter). Att adoptera en katt hjälper katthemmet på två sätt:
1. En hemlös, ägarlös katt har fått ett nytt hem vilket är målet med katthemmet.
2. En katt borta = en ny plats för en annan katt utan ägare att få komma in i värmen.

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela