Give It A Name

Fd. stalltidning på stallet.se - flyttad hit

Knapernytt: Inför sommaren - 2010-06-04

Publicerad 2013-05-17 22:20:50 i Djur,

Hund + Bil
När familjen ska ut och åka, åka och handla eller åka till stranden eller på andra äventyr är det ofta som hunden får följa med. Antingen så måste den det för att den inte klarar att vara ensam, eller får vara ensam där man semestrar eller så. Eller så följer den med av princip sak. Och att hunden följer med i bilen behöver inte betyda en dålig sak, tvärt om. Grejen är att man måste ta med hunden ut ur bilen när man kommit fram.

Bilar är gjorda av metall, metall blir snabbt väldigt varmt i solen (har du någonsin tagit på en bil som stått länge i solen? - man bränner sig). Eftersom bilar är gjorda av ett sådant material är det klart att bilen i sig också blir varm på insidan. Och om det sitter ett djur i bilen så går det SNABBT utför med det. Att ställa bilen i skuggan hjälper inte alls mycket, det kanske är 23 grader i skuggan - då är det dubbelt så mycket inne i bilen (när fläktar och sånt inte är på längre!). Dessutom flyttar sig skuggan snabbt, så väljer man en skuggig plats att ställa bilen på kan det vara gassande sol där inom bara några minuter. Att veva ner fönstren hjälper inte mycket det heller. Speciellt inte om det är helt vindstilla. Dessutom ökar stöldrisken för både bil och hund!

Varje år dör både barn och djur i varma bilar på sommaren. Och det hade lätt kunnat undvikas om djuret hade fått stanna hemma eller följa med sina ägare.
 
Sommardjur
Att få tillbringa sommaren tillsammans med ett djur kan vara riktigt underbart och kännas lite lyxigt. Men tänk på att inte skaffa ett djur nu bara för att ha det under sommaren. För att sen sälja/ge bort/avliva/släppa ut framåt hösten. Ett djur ska vara välplanerat, som alltid. Familjen ska ha råd att ha det hela dess livstid, alla i familjen ska klara av det allergimässigt (speciellt om det är ett större djur som hund, iller, katt). Det bör även finnas pengar för eventuella vetierinärsituationer (vaccinering, olyckor etc) och gärna försäkring till det också (speciellt för de större djuren).

Och när sommaren är slut ska djuret och hela dess skötsel också kunna fungera i familjen, även när lov och semester är slut. Men om allt sådant redan är klart och fixat så är det väl bara att köpa vad man nu ville ha för djur att spendera sommaren med. Har man inte tid, pengar osv att ha ett djur i flera års tid (de flesta djur större än råttor blir ju närmare 10år gamla), så kan man ju låna hem ett djur under sommaren. Vara sommarvakt eller hyra ett sommardjur som sen den riktiga ägaren får tillbaka när semestern är slut.

Djur + Fästingar
Fästingar är onödiga små djur som suger blod tills de är stora som (eller lite större än) ärtor. Alla djur kan få fästingar och i princip inga djur äter dem. För att skydda sig mot fästingar finns det lite olika sätt. Att spruta på gifter i pälsen på djuret är kanske det mest effektiva sättet (fast kanske inte så nyttiga och miljövänliga sättet). Frontline är bra till både hund och katt. Men fästingmedlet Exspot ska endast användas till Hund eftersom det har någon kemikalie som dödar katter inom loppet av några timmar! Finns andra medel med givetvis men de är de vanligaste.

En annan sak som finns är medicin och örthalsband. Men de innehåller så mycket gift som avsöndras hela tiden att det inte alls rekommenderas egentligen. Vissa hundraser (och blandraser med dessa hundraser) kan ha en gen som heter MDR1 som gör att de inte klarar av några kemikalier alls och kan bli riktigt sjuka (och till och med dö) av praktiskt taget alla läkemedel, även fästing medel (och "normala" saker som vaccin och schampon). Så till sådana hundar och andra djur med förstås kan man prova att ha ett halsband med bärnsten. Bärnstenshalsband skapar (om det är rätt typ av päls på djuret) en slags statiskelektrisitet som inte skadar djuret men som får fästingarna på fall (bokstavligt talat).

Om man inte vill eller tycker sig behöva ha något skydd mot fästingar kan man köra med den hederliga metoden att bara plocka de fästingar man finner. Det funkar det med, om man kollar igenom djuren varje dag. Tänk på att kolla igenom även människor i familjen, fästingar sprider sjukdomar, varav några är livshotande och obotliga utan behandling. (TBE går att vaccinera sig mot, den sjukdomen är nog farligast).
Vaccinationer
Både hund, katt, (iller) och kanin (och kanske fler djur) ska eller bör helst vaccineras mot sjukdomar som de kan drabbas av. Med tanke på att så många hundar och katter kommer in med europeiska sommargäster från Holland, Tyskland osv. Så tar de med sig djursjukdomar som finns i de länderna. Man bör ha hunden vaccinerad mot det vanligaste men även kanske rabies om man bor där det finns många turister (från andra länder). Man kan inte vara nog så säker liksom!

Katter ska ju alltid vara vaccinerade, förutsatt att de går ute, innekatter riskerar inte att drabbas alls mycket även om man säkert kan dra med sig smittor via skor och kläder (fast kanske mer maskar och sånt). Kaniner bör man vaccinera mot kaninpest och gulsot eftersom båda sjukdomarna dödar kaninen på mindre än en vecka. Speciellt om man har många kaniner. Gulsot finns nog dock bara i södra delarna av Sverige (tror jag) eller i alla fall på de platser där det finns mycket vildkaniner. Men det kan följa med i höet till andra delar av landet också.

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela