Give It A Name

Fd. stalltidning på stallet.se - flyttad hit

Knapernytt: Katter, katter, katter - 2011-03-24

Publicerad 2013-05-17 23:24:15 i Djur,

Våren är HÄR (i södra Sverige) med ALLT vad det innebär. Skadedjursinsekter vaknar till liv - finns tidigare nummer om det. Men även djurens förökningslustar vaknar till liv. Varesig man vill det eller inte...

Just idag. Är det hela 1321 annonser på blocket om katter. Bara katter som säljs. Katter är ett av få svenska djur som vi verklighen har problem med. De flesta av dessa 1321 annonserna handlar om fler än en katt. I 428 av annonserna annonseras katten/katterna ut för 100kr/styck. 652 av annonserna säljer katter för under 500kr.

329 av annonserna innehåller katter som kostar 2000kr eller mer. De allra flesta av dessa är raskatter. Skillnaden mellan raskatter och bondkatter hänger inte på att det ena är bättre på något sätt än den andra. Det hela hänger på friskheten. För alla kattuppfödare (som tillhör SVERAK) måste testa sina avelsdjur och se till att de håller sig friska för att få avla alls. Det gör att deras katter kostar mer - och då är det en bra försäkring på att de är friskare än en bondkatt. Bond/huskatter, som är det som sveriges kattproblem går ut på hälsotestas nästan aldrig innan de får para sig. Därför får huskatter sprida runt "domedagsgener" hur de vill.

340 annonser kvar att bena ur från första tre "textlådorna". Det är annonser från 500kr upp till 1999kr. Den prisklassen är faktiskt rätt bra att hålla sig till när man ska sälja en katt. För på det priset kan man inkludera många omkostnader man haft för katten.

Tex. Kastrering (som kostar 300-1500kr beroende på kön, vilken klinik som gör det osv. Kan göras redan på en 15v kattunge), Vaccinering så att katten inte smitter ner nya hemmets katter (kostar kanske 300kr), Avmaskning (kostar inte så mkt kanske 100kr men bra att göra för tex spolmask kan smittas till barn och kan ge livförstörande skador). ID märkning kostar typ 50kr men kommer katten någon gång bort ökar chansen för katten att få komma hem igen!

Länk tips:
www.kattstatus.se
hittekatt.ifokus.se
www.kks.nu
orebrokatthem.com
www.kattinorr.se
www.gotlandskatthem.se
Både försäkringsbolag och kattmatsföretag rekommenderar sina kunder att kastrera (vaccinera och märka) sina katter.

Agria.se kan man läsa:

OKASTRERAD HONA:
"En okastrerad hona löper, vissa löper ofta andra inte. Om en okastrerad hona går utomhus riskerar du att drabbas av oplanerade kattkullar. Många honor kan bli dräktiga redan vid 6 mån ålder även om honor varken är mentalt eller fysiskt mogna för uppgïften att bli mamma. 

Löpande honkatter blöder inte som en hund, det är för att honkatter inte får ägglossning förrän när honan paras. Men när hon löper går hon hukad med svansen åt sidan och rullar runt på rygg och skriker efter hanar. Under löp perioden äter hon inte så mycket, så honor som löper ofta kan bli undernärda, tappa päls och må dåligt. Vissa honor kissar på fel ställen under löpet och Husse och Matte kan få störd nattsömn när katten löper."

kattstatus.se skriver så här om P-piller:
"P-piller till katt förhindrar bara löp, hon kan fortfarande bli dräktig. Det ska alltså inte vara ett altenativ till kastrering. P-piller har också biverkningen att det ger ökad risk för juvertumörer (bröstcancer). Även kort tids användning är riskabel. Köper du honkattunge så bör du räkna med kostnaden för kastrering."

Agria.se och kattstatus.se om OKASTRERAD HANE:
En hankatt blir könsmogen vid 4-6 månaders ålder. Då får katten starkare urin som luktar illa, vilket märks speciellt mycket om katten är innekatt. En okastrerad utekatt skaffar sig ett revir som han slåss hårt över för att få behålla. Risken är att du får en katt som slåss mycket och blir borta under långa perioder. Han bidrar dessutom till att oönskade katter i grannskapet föds.

Har du katten inne kan du få en katt som kissar revir på möbler, blir rastlös, går runt och pratar/skriker högt för att locka till sig honor och kan matvägra. En nykastrerad hankatt har kvar spermier så han kan para honor upp till 6 veckor efter kastreringen. (Och katter har ingen inavelsspärr, de parar systrar och mödrar).

royalcanin.se och kattstatus.se skriver detta om att
ID MÄRKA:
Det är viktigt att alla katter id-märks och ägarregistreras speciellt om katten kommer bort. Chansen att katten får komma hem igen ökar om det går att se på märkningen vem katten tillhör. Även innekatter kan smita ut, dessa katter har svårt att klara sig ute på egen hand. En id-märkning gör det lättare för upphittare, polisen och katthem att återföra katten till sin riktiga ägare. Det händer att utekatter försvinner iväg utan förvarning de blir ivägjagade av andra katter som tagit över revieret eller förolyckas. Det är sällan som ägaren fått veta vad som hänt med katten men med en id-märkning ökar chansen att få tillbaka eller i alla fall veta vad som hände. Halsband istället för märkning funkar inte så bra, eftersom ett halsband kan tappas eller tas av.

En id-märkning är det enda beviset på att katten har en ägare. Det är värt att tänka på då en upphittad omärkt katt kan få en ny ägare efter 3 månader (eller avlivas) enligt lagen om hittegods. Katter kan id-märkas genom microchip mellan skulderbladen eller genom märkning i örat. Chip-märkning görs på en minut och kräver ingen bedövning eller sövning. Alla polisstationer i Sverige (katthem och vissa privatpersoner) har en chipavläsare. Nackdelen med chips är att det inte går att se på katten om den är märkt om man inte har en chipavläsare. Märkning i örat kräver sövning men det är något man kan göra i samband med kastrering! Fördelen är att öronmärkning syns.

I dagsläget finns två ägarregister för katter,
SKK - Svenska Kennel Klubben har ett sökbart ägarregister även för katter det kostar 130kr att ägarregistrera katten där, men det är en engångskostnad. Det andra ägarregistret är SVERAKs det är gratis att få med sin katt i registret, man behöver inte vara medlem och vilken ras som katten har är inte av betydelse.

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela