Give It A Name

Fd. stalltidning på stallet.se - flyttad hit

Knapernytt: Kattexplotionen - 2010-04-05

Publicerad 2013-05-17 22:10:29 i Djur,

Under vintern är det ofta lugnt på kattfronten. Är det en riktigt kall vinter kämpar de för att överleva, andra vintrar går bättre. Varma vintrar gör de vad man inte vill att de ska göra... På våren sker en kattexplotion!
 
Jag har skrivit om detta förut, jag har en klubb om ämnet också, KKM. Jag gillar djur, och ogillar när djur far illa. Det är nog många som håller med mig om de två sakerna. Men många av de som gör det tycker också att det är okej att katter far illa...
 
För många, många år sedan (typ 600år sen) var att äga en katt något riktigt exlusivt, något som bara de med mest pengar hade råd till. Typ som en handsydd handväska från Gucci - på den nivån var det. Något som kostar enormt mycket. Det var på den gamla goda tiden för katterna i fråga. För nu behandlas de ofta som skadedjur. Eller djur som inte är värda att spendera några pengar på. Det är VÄLDIGT synd eftersom en katt ofta lever längre än en hund. Det kanske inte blir lika mycket en del av familjen men det är ändå ett bra husdjur.
 
I Sverige finns det över 100000st katter som inte har någon ägare, något varmt hem att gå till när det regnar, snöar eller blåser kallt. Istället får de sova under buskar och äta sopor. Det är inget värdigt liv för en katt, ett djur som skulle kunna bli det bästa husdjuret någonsin. Trösta en ägare när den är ledsen och alltid hitta på nya bus som får hela familjen att le.
 
Väldigt många av alla Sveriges hemlösa katter är fertila. Det vill säga att de kan få ungar. Om hemlösa katter får ungar blir ungarna lika hemlösa de. Och om de ungarna överlever till vuxen ålder, så kan de också få ungar. Det är det man inte vill. Ju fler fertila hemlösa katter det finns ju mer kommer kattstammen öka. Och det vill man ännu mindre. Eftersom att många människor redan har väldigt dålig syn på katter. Katter ska inte ses som ett skadedjur. Och det finns egentligen bara ett enda sätt att stoppa kattpopulationen från att öka. Och det är genom att kastrera de katter som går ute.
 
Att kastrera en hemlöskatt förhindrar att den kan bli antingen pappa eller mamma åt fler kattungar. En hemlös hankatt kan para din honkatt om hon får gå ut utan att vara kastrerad. Att få bebisar är kanske kul, men det medför ett ansvar. Det är MYCKET som kan gå fel när en katt ska få ungar. Det kan bli aktuellt att åka in till veterinären bara för att rädda livet på katten. Men sen när ungarna väl är stora nog att flytta är det inte alls säkert att man kan hitta nya hem åt de - för att det finns så många andra som också fått kattungar av misstag.
 
Men det är riktigt bra att ha en kastrerad hankatt också. Om den kastreras innan den blivit könsmogen slipper man ha en katt som drar iväg för att leta honor, en katt som kissar på möbler osv. Om en fertil hankatt får gå ut ute hamnar den lätt i slagsmål med andra katter.

"Men det är väl inte så farligt" tänker kanske någon då, men JO det är visst farligt. För katter, i synnerhet hemlösa katter kan ha en sjukdom som motsvarar HIV vilket "smittar" när katter slåss och den sjukdomen de får då är livshotande. En fertil hankatt kan också bli pappa åt väldigt många ungar. Och om honkatterna inte har någon ägare så är det igång igen... Verkar det inte ganska dumt att släppa ut en fertil katt bara sådär? De kan både bli sjuka, sätta nya liv till världen, nya liv som kanske inte har eller kommer ha en ägare - någonsin. Jag tycker i alla fall att det är dumt. Då är det ju lätt bättre att kastrera katten. Det kan göras hos veterinären vid tidig ålder. För katter blir könsmogna tidigt, och kan få uppemot 4 kullar per år. Vissa veterinärer kastrerar redan vid 15 veckors ålder. Ju tidigare man gör det desto bättre - förmodligen även för katten med. Och känner man någon gång att man vill uppleva hur det är att ha kattungar kan man ju googla på sidor som tillexempel Kattkommandot syd och kolla på katterna som de försöker hitta nya hem till. Vardera en av de som är medarbetare för KKS har typ ansvar för 20-100st katter vardera. Tänk då på hur många katter de får neka att ta varje dag och varje vecka. Även katter som är avlivningshotade. Just för att det inte finns plats att rädda de alla.

Det kostar inte mycket att rädda livet på kommande generationer. Genom att inte föda upp de alls utan låta de liven få bli liv när vi har kontroll över kattstammen igen. Det är dessutom bara en engångskostnad. Kastrerar du katten behöver du aldrig göra det igen. Och den kommer aldrig para hela grannskapets katter och kommer aldrig komma hem med kattungar. Att ge katten p-piller är ingen permanent lösning eftersom p-piller ökar risken för cancer. Man vill ju inte ge katten cancer för att man inte orkade/hade råd att en gång ta med den till veterinären för att kastrera den.

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela