Give It A Name

Fd. stalltidning på stallet.se - flyttad hit

Knapernytt: Lite blandat om djur - 2010-07-16

Publicerad 2013-05-17 22:42:37 i Djur,

Handjur tillsammans
Det finns många seglivade myter om att djur, smådjur främst, som är hanar inte kan bo tillsammans. På vissa djurslag är det verklighet och alltså ingen myt men de flesta djur trivs i sällskap av samkönade djur...

Råttor, är flockdjur till 100% och de har absolut ingen aggression hanar emellan (om alla råttorna är friska och stabila).

Marsvin, är också flockdjur till 100% men där har många hanar en personlighet som kan spela in hur och när och med vem de blir kompis med. En äldre hane med en yngre hane är det bästa för då är rangen redan klar. Det går att sätta ihop två vuxna hanar med varandra utan att det blir bråk, men det kan också gå åt skogen. Men det är väldigt sällan det blir slagsmål med dödlig utgång utan det blir mer blodiga sår som mest.

Kaniner är inte flockdjur, på samma sätt som andra smådjur. De (alla kön) vill helst ha ett eget litet kryp in men vill gärna leka med andra kaniner med. Fast att låta två fertila hanar "leka" tillsammans är farligt. Okastrerade hankaniner som är könsmogna försöker oftast slita av pungen på varandra och göra en slags kastrering vilket självfallet inte är bra alls. Men två kastrerade hankaniner bör kunna fungera som kompisar ihop.

Möss är precis som kaniner, fast honorna är flockdjur som trivs bäst om de är många (i alla fall inte helt ensamma). Men hanarna lystrar definitivt till "myten" om att hanar inte går ihop. Mushanar vill allra helst ha ett harem av honor annars kan den lika gärna vara ensam.

Hamstrar är nog också lite som möss, men guldarna är mot lagen att ha tillsammans efter att de fyllt 8 veckor så det är rätt uppenbart att det inte går, guldhamstrar sliter gärna varandra i stycken honor som honor, hanar mot obrunstiga honor osv. Kinesisk dvärghamster är så vitt jag vet precis som guldarna och vill helst vara ensamma. Roborowski är lite oklart med hur de vill ha det men de verkar vara flockdjur men frågan är om de är flockdjur med harem eller flockdjur med orgie xD De andra två dvärg arterna verkar det kunna vara lite hip som happ med också (som i att folk har de både som flockdjur och som helst ensamma).

Oseriös uppfödning för
seriösa summor

En titt i Bukefalos hundforum ledde till denna tanken om den här artikeln... Just nu är pomerianer en väldigt eftertraktad ras. Det gör att de kostar väldigt mycket att köpa eftersom efterfrågan på hundar är så stor. En renrasig SKK registrerad pomerianer kan utan stor tvekan säljas för 20000-25000kr om den är registrerad och har stamtavla. Nu har det börjat poppa upp annonser på blocket med pomerianer valpar som säljs för 17000-15000kr. Det även om det står i många annonser att "föräldrarna är renrasiga med stamtavla".

Med andra ord kan de som har fött upp de valpara registrera sina valpar men väljer att inte göra det. Även om hundarna utan papper på sig kommer att räknas som blandrashundar och ha ett värde av max 5000kr så fort de har lämnat uppfödaren. Varför de inte registrerar sina valpar kan bero på lite olika saker, givetvis. Okunskap är förhoppningsvis fallet. Men annars kan det bero på att tiken är för ung för att få valpar egentligen (då vill ju bara uppfödarna tjäna pengar på sin hund). Kan vara så att de uppfödarna föder upp fler än 2 kullar per år utan att ha kennelnamn (också sådana som bara tänker på sin egen plånbok istället för djurens välmående). Kan även vara så att någon av föräldrarna till valparna har en avelsspärr på sig.

SKK anslutna uppfödare kan sätta avelsspärr på en hund som har ett nedärvt fel som kan påverka hundens avkommor negativt. Tex navelbrock (tarmarna hänger utanför magen ner som en utbuktande navel), ögonfel, patella osv. Valpar efter en avelsspärrad hund går inte att registrera för att de egentligen aldrig skulle ha existerat.
Smådjursburar
Att hitta den perfekta buren till sitt smådjur kan vara ett riktigt gissel. Speciellt om man aldrig har haft ett djur förut. Och djuraffärer är bra på att vilseleda kunder att köpa det dyraste eller det minst lämpliga för ditt djur (dock inte alla, men för många än som borde vara tillåtet). Vanligaste för alla djurslag är gallerburar. Burar med plastbotten och minst en våning med galler. Det är i teorin det bästa i burväg. Om man ger djuret många leksaker och mycket sysselsättningen. Men ett uttråkat djur kan få en gallerbur att låta som en hel byggarbetsplats, speciellt nattetid.

Näst vanligaste är de sk "Duna" burarna med plastöverdel med galler i toppen. De är visserligen bra men... Luften där inne kan bli lite instängd. Och så är buren gjord nästan helt och hållet i plast - så det är inte omöjligt för ett uttråkat djur att gnaga sig ur. Där tar ungefär alla djuraffärernas valmöjligheter slut. För kaniner kan man köpa stora träburar (eller väldigt för små träburar) men alla vill kanske inte ha ett sådant obäke i sin lägenhet. Dessutom är de inte värda det pris man får betala för de.

Att gå ut på blocket är en strålande idé. Har man mus, hamster eller gerbil är ett gammalt avkarium en väldigt bra investering. Även om det kan bli lite dålig luftcirkulation där inne (obs! bygg nätlock så inga andra djur kan komma ner i). Om man ska ha bur till marsvin så är en tripp till IKEA eller jysk en bra deal som dessutom är billig. Vuxna marsvin brukar inte göra rymningsförsök så de klarar sig gott och väl med en 20cm kant utan galler. Så vida man inte har andra djur förstås. Problem är då bara vart man ska hänga vattenflaskan. Och huset får man givetvis ställa i mitten av buren där marsvinen inte kan hoppa ur :P

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela