Give It A Name

Fd. stalltidning på stallet.se - flyttad hit

Knapernytt: När ett djur försvinner - 2012-10-20

Publicerad 2013-05-17 23:47:33 i Djur,

När ett djur försvinner
Är det som att världen stannar upp, minuter känns som timmar, timmar som dagar och dagar som månader. Frågorna är många - alla lika svåra att svara på. Lever djuret? Är det stulet? Vem har tagit det? Tar nån hand om det? Är det skadat? Har den någonstans att sova? Är den hungrig? Och så vidare. Jag tror de flesta djurägare verkligen har som mardröm att deras djur försvinner spårlöst. Men är olyckan framme finns det saker man kan göra för att snabbt försöka hitta djuret. Detta numret handlar om försvunna djur!
 
Internet som verktyg
Det finns flera sidor på nätet där man bör titta om ens djur har försvunnit. Blocket är ett av dessa ställena. Har djuret försvunnit och varit borta länge så gå igenom blocket minst en gång i veckan - i hela landet (går att använda sökord för att minska ner sökningen en aning). Bor du nära gränsen till Finland, Norge, Danmark så är det en bra idé att söka på deras motsvarighet till blocket. Hittadjur.se är en sida där man gratis kan annonsera ut sitt försvunna djur eller om man hittat ett djur som man tagit hand om. Facebook har bra grupper för försvunna djur, där många djur har kunnat återförenas med sina ägare efter allmänhetens hjälpsamhet med att sprida infon vidare.

Sådana sidor är även en bra plats att få uppgïfter om allvarliga smittor som kommit in i landet. För en tid sen var det någon som fick in parvosmittad hund via import. Innan sjukdomen bröt ut så hann hunden med att vara på utställning (i Skåne). När hunden insjuknade dog den - eftersom parvo är ett sjukt smittsamt och potentiellt dödligt hot mot hundar (som inte är vaccinerade). Det är med andra ord rätt god idé att vara med i nån större djurgrupp av något slag på facebook - information kan spridas jättefort där (på gott och ont).

Djurtjuvar
Även larm om djurtjuvar är något som dyker upp på sådana platser. Många från hela norden engagerar sig i det. Här är ett exempel från tidigare i år:

"Raoul var ute på jakt med sin stövartik som hade en pejl och den började försvinna för snabbt. Raoul misstänkte att hans hund hade blivit upplockad av någon och han slängde sig i bilen och följde pejlen och åkte ikapp tjuvarna efter ca 5 km. Dom hade då stannat på en skogsväg. Tjuvarna var 4-5 män, dom stack åt olika håll till skogs när Raol kom körande. Lite svårt att hinna räkna män som springer till skogs. En av männen var kvar vid skåpbilen och han gick fram till Raoul och ursäktade sig för han pratade så dålig engelska. Raouls stövare stod ca 1 meter från skåpbilen som den precis hade blivit utsläppt från. Raoul kallade till sig hunden och då verkade mannen irriterad och frågade om det var hans hund. Mannen erkände att han tagit Raouls hund men kunde inte förklara varför trots att Raoul frågade flera gånger. Raoul upptäckte först när han kom hem med sin stövare att dom hade mixtrat med pejlen som låg i västen som hunden bar. Pejlen var vänd åt fel håll så först då stod det klart för Raoul att dom hade mixtrat med pejlen. Berättat av Raoul själv."

Den förlamande tystnaden . Försvunnen hund.  (skrivet av nån i nån facebookgrupp)

Alla har vi stått där och ropat i skogen och vår vän kommer inte, dom första minutrarna känns inte så långa , man står där och tittar mellan träden, ropar igen , men vännen kommer inte efter ti...o minuter börjar minutrarna sega ut till timmar, efter en halvtimma, har ett dygn gott. Någon gång i vårat liv med hunden kan vi råka ut för detta, då är goda råd dyra. Här är ett sammandrag den dag vi står där i skogen och ropar på snutten. En bortsprungen hund rör sig oftast inte över så stora området däremot är han kanske stressad och rädd och håller sig borta av den anledningen och eller av nyhetens behag med dofter och frihet osv osv, och kommer lullande när han tröttnat på denna frihet., många gånger kan människors hjälp vara till svårighet, när dom tar hand om hunden som kanske är på väg hem eller tillbaka till den plats han kom ifrån. Men oftast visar det sig genom att dom ringer till polisen och man får info därifrån var hunden finns. 

Dom första dygnen är viktigast, då befinner sig hunden med stor sannolikhet i närområdet den försvann ifrån ( om den inte är stulen), om man är ensam, leta i cirklar i upplåsta men stängda utrymmen ex garageplan som oftast finns i bostadsområden , återvänd hela tiden till den plats hunden försvann, ungefär varje timma, åtminstone det första dygnet, oavsett det är i skogen eller i ett bostadsområde. och utgå därifrån med letandet, ropa hela tiden hundens namn , han söker sig troligtvis till en röst han känner igen. Rör er hela tiden i utgående cirklar med centrum från den plats han försvann. Finns det möjlighet så ha en dörr/baklucka ( kombi) öppen på bilen/bilarna kommer han så hoppar han troligtvis in i bilen då bör den vara öppen, ha dörren till hus, trapphus öppen , eller annat utrymme som hunden är van att vistas i. Fråga människor i området om dom sett hunden. 

Tag hjälp av människor hunden känner och tycker om och dela ut ett koppel/rep godis eller annat som hunden tycker om, till alla som hjälper till i sökandet, hunden kan vara skärrad och stressad och inte kommer till dom av den anledningen eller att dom inte kan hålla den. Mobiltelefonen är ett mycket bra redskap att organisera och påkalla uppmärksamhet mellan letande personer, Gå aldrig emot hunden om man ser att den är stressad, då kan den fly igen, och man är tillbaka på ruta ett. Utan locka på hunden följ den på avstånd, samtidigt ring på mobilen och försök få dit ägaren eller fler människor. 

Nästa steg är att Informera allmänheten , Sätt upp information i köpcentra, information i Busskurer/hållplatser, på alla platser i närområdet där det finns mycket människor i rörelse gärna med foto på hunden en bild säger mer än tusen ord och allmänheten har ganska så dålig kännedom om olika raser. Ring polisen så snabbt det bara går, bättre en gång för mycket än en gång för lite det kostar bara ett samtal att dra in efterlysningen igen ifall hunden kommer tillbaka, ring ofta och få uppdaterad information från Polisen om hunden kommit tillrätta genom dom,

Informationen mellan olika polisdistrikt kan vara dålig när det gäller en sådan sak som en hund. Ta kontakt med dom lokala Radiostationerna många av dom är mycket villiga att gå ut med en efterlysning. Informera intilliggande hundomhändertagningshem eller omplacering, och andra Djurskyddsinstanser .Djursjukhus, osv osv.

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela