Give It A Name

Fd. stalltidning på stallet.se - flyttad hit

Knapernytt: Skaffa hund - 2010-10-04

Publicerad 2013-05-17 22:47:40 i Djur,

Skaffa hund
Att skaffa hund är det många som drömmer om. Det kan vara så att man redan har en hund men vill ha en till. Eller så har man aldrig haft en och ska skaffa sin första. Att ha hund innebär ansvar för hela familjen, mest för föräldrarna, som är de som oftast står för de dyra kostnaderna och som måste se till att hunden sköts om, även när barnen är sjuka eller har mycket att göra i skolan.
 
Ska man ha en hund, måste det vara en hund som passar familjens önskemål, med tanke på att hunden ska vara en del av familjen i 12-14år eller mer. Som kanske tom är kvar i familjen efter att barnen flyttar ut (så föräldrarna ska också ha ett finger med i valet av ras och sådant :P). Om man väljer att skaffa en hanhund eller tik spelar inte någon jätte roll. Man får väga för och emot med båda. Hanhundar kan lacka ur totalt och bli helt stressade vid löp på våren och hösten och om man har otur, ligga och yla olyckligt vid ytterdörren i flera veckor i sträck samt förlora aptiten. Tikar löper tre veckor, två gånger per år och då kommer det med stor sannolikhet droppa blod över hela huset om man inte har tikskydd eller så. Dessutom är det vanligt att tikar får ljuvertumörer (bröstcancer) när de blir gamla. Vad man skaffar för kön spelar ännu mindre roll om man väljer att kastrera hunden. Det minskar dock cancerrisken för tikar.
 
Pälsvård?
Tid man har att lägga på pälsvård är viktigt att tänka på innan man går in på djupet i vilken ras man vill ha. Det finns för och nackdelar med alla sorters pälsar. En sträv päls som tex hos Schnauzer och Border Terrier blir ju aldrig mjuk och gosig att borra ner nyllet i, men de fäller väldigt lite och drar inte in så mycket smuts.

*En korthårig hund tex Dalmatiner fäller miljontals korta hårstrån som sätter sig i kläderna och kan bli svårt att få bort. En långhårig hund som tex Powder Puff har en päls som lätt tovar sig och som det fastnar skräp i en sådan hund behöver man borsta oftare.
*En lockig (långhårig) hund tex Bichon Frisé och Pudel har tack och lov en päls som inte fäller, men som kan behöva rakas av helt för att underlätta pälsvården, speciellt om man inte ska ställa ut och sånt.
*En nakenhund som tex Chines Crested blir lätt solbränd men i övrigt är det inte mycket pälsvård att oroa sig över på de raserna.

Och alla mellantingsraserna som Cocker Spaniel, Golden Retriever, Schäfer osv. Skaffar man en sådan bör man borsta ur den ofta för de hundarna fäller ungefär hela tiden om man har otur.

Vad för typ av hund?
Alla hundar är som bekant avlade utifrån vargen. Trots det finns det hundar i både smått och stort. Från den minsta Chihuahuan till den största Grand Danois. Hundar har i generationer avlats fram för ett syfte. Alltså ett användningsområde. Tex som jakthund eller vallhund. Det kan vara väldigt viktigt att ta reda på vilken typ av hund som passar familjen bäst och sen välja ras utefter det, istället för att göra tvärt om.

Rasrent eller blandras?
Vilken typ av hund man väljer att skaffa är upp till var och en. Men köper man hund på en kennel (speciellt om uppfödarens adress finns med på rasklubbenshemsida) så köper man med stor sannolikhet en hund som är frisk och fri från andra otrevligheter. För alla rasrena avelshundar testas för alla rasbundna sjukdomar och får ofta temperamentbedömning innan de används i avel.

Köper man valp från en blandrasuppfödare, eller någon som föder upp renrasigt men utan stamtavla så är hundarna nästan aldrig testade mot några sjukdomar alls och inavelsgraden kan vara mycket högre än det är tillåtet. Det kan också vara så att uppfödaren tar fler kullar valpar på tiken än vad som är bra för henne/tillåtet och därför inte registrerar valparna (för valpar från föräldrar som är från samma ras och har stamtavla kan billigt få registrerade valpar om uppfödaren bara vill).

Negativt med blandrashund är också att inte alla träningsklubbar tillåter blandrashundar. Och man kan i princip inte tävla med en blandis, i alla fall inte på vanliga tävlingar (undantaget är nog agility, flyball, musical freestyle etc).

Valp eller vuxen?
Att köpa valp är på pappret alldeles underbart. Att få gosa med sin egna lilla valp och uppfostra den helt på ett eget sätt. Men första året i en hundsliv är ofta väldigt jobbig för ägaren. Runt 1år är också då som de flesta hundar byter ägare. En 1årig hund är i värsta fall mitt inne i en trotsålder och är då väldigt jobbig. Som att ha och göra med en stökig tonåring. Men den kan också vara på väg ut ur den perioden och kanske inte alls ha långt kvar tills den blir mer vuxen och mogen och helt underbar som man vill ha en hund. Att köpa en ännu äldre hund betyder oftast att man får en hund som redan är perfekt (uppfostrad och trevlig). Det finns klart också exemplar som inte är så trevliga men här är det ofta rasen som avgör (egentligen mest vem som ägde den innan den såldes). Tänk på att hunden lever 10-15år eller mer. Att köpa en 5årig hund är inte jättehemskt, då den kanske lever 5-10år till.

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela