Give It A Name

Fd. stalltidning på stallet.se - flyttad hit

Knapernytt: Skaffa ungar - 2008-12-22

Publicerad 2013-05-10 13:43:12 i Djur,

Att föda upp smådjur verkar ju jättekul eller hur? Att para sin hona och få se hur hon växer allt eftersom och sen när ungarna föds få se hur de växer och blir större och större för varje dag som går. Men med uppfödning följer mycket ansvar. Ansvar som många inte tänker på när de parar sina honor.
 
Det första man bör fråga sig själv är:
Varför vill jag ta en kull på min hona? 
Ungar är ju söta, små och underbara varelser. Men även ungar blir vuxna en dag, och fort går det också!

Nästa fråga är, vad strävar jag efter med den här kullen?
För inom seriös uppfödning har man ett eller flera mål. Exempel så kanske man vill ha mindre kaniner, större marsvin, långhåriga guldhamsterhonor, långhåriga råttor eller något annat.

I alla kullar som föds hos seriösa uppfödare föds det ungar som inte uppfyller deras mål. Dessa säljs som sällskap till oss andra som inte ska satsa på avel och utställning (eller vad de nu håller på med). Så egentligen är det vi köper inte alltid lämpat för avel.

Djur som är köpta i djuraffär ska man vara extra försiktig med innan man börjar planera avel på de. Eftersom man sällan vet grundläggande information om djuren. Till exempel vilka föräldrar som djuret har och vad för sjukdomar som kan finnas i släkten.

För bara för att ditt djur inte uppvisar någon sjukdom, en sjukdom som en veterinär kan hitta. Så betyder det inte att det inte finns en sjukdom i släkten. Det är precis som med vissa sjukdomar på människor ex. Altzeimer och i vissa fall även cancer.

Vad tillför min parning det befintliga beståndet djur av den här rasen/arten? Kanske är nästa fråga man bör ställa sig. Alltså, till exempel "kommer Bellas ungar göra Dvärgväduren bättre än vad de är nu?".

Inom smådjuravel är det mycket som kan gå fel. Komplikationer som leder till att honan kan dö. Ibland innan ungarna är födda, ibland efter att ungarna är födda. Ibland, till och med, undertiden hon håller på att föda dem. Vad händer då? Och framförallt är man beredd att offra livet på sin hona för att den ska få de ungar man vill ha?

Innan man parar sin hona bör man även veta hur gammal hon är. Vet man inte hur gammal honan är bör man inte under några omständigheter para henne. I alla fall inte om hon är vuxen. Anledning? Jo, det är såhär att smådjurens bäckenben, de som ungarna passerar innan de kommer ut i stora världen stelnar efter att honan uppnått en viss ålder.

Om man parar en hona vars bäcken har stelnat kommer hon inte få ut ungarna. Och får hon inte ut ungarna kommer både de och honan att dö om du inte har råd till kejsarsnitt. Men det kan bli en konstsam historia som kostar några tusenlappar.

Innan du parar bör du även se till att det finns hem till framtida ungar. För i dessa dagar finns det för mycket djur och för lite djurägare / djurköpare. Tänk bara på alla djuraffärer och alla uppfödare och dessutom på alla, som du själv, hobbyuppfödare som ska para sina honor. Det förstår man ju nästan själv att det inte finns nog med hem åt alla de ungarna.

Om du ska föda upp kaniner, så måste exempelvis hanarna flytta isär, till egna burar, efter ett tag. Osålda ungar måste alltså få egna burar. Har du plats och tid för kanske 10 kaninburar med tillhörande kaniner i? Det är verkligen något att tänka på, speciellt eftersom en kanin kan leva uppemot 10år!

Samma sak med guldhamstrar, inte att de lever 10år då =P Men redan efter 8 veckor ska alla ungar i kullen bo i egna burar. En guldhamster kan få uppemot 16 ungar i en och samma kull. Det blir 17 burar!

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela