Give It A Name

Fd. stalltidning på stallet.se - flyttad hit

Knapernytt: Smuggelhundar och annat - 2010-06-07

Publicerad 2013-05-17 22:36:00 i Djur,

Undvik "hoppsan-kattkullar"
Nu i vackra sommartider så ökar antalet kattkullar extremt mycket. Många kattägare skriver på kattforum runt om på nätet saker som: "Hoppsan! Min katt fick ungar igår, vad ska jag göra?"

Det är skrämmande att läsa om dessa "hoppsan-kattkullar" och när dessa ägare blir ifrågasatta av de övriga på forumet, så känner de sig attackerade och tar därför inte till sig av de goda råd som ges. Om vi alla blev duktigare på att kastrera (och id-märka) katter innan de släpptes ut, så skulle antalet "hoppsan-kattkullar" minska dramatiskt. Kastrera din(a) katt(er)! Informera även dina vänner och bekanta och bjud in fler till gruppen! :-)

Glad försommar!
/Katthjälpen Malmö (på facebook)

P.S.
Detta gäller självklart även om det skulle finnas en önskan att få en kull på sin honkatt. Det är ytterst oansvarigt och rentutav farligt för katten att låta den para sig med vilken hankatt som helst. Om man vill ha kattungar från sin katt så bör man vara ordenligt påläst om detta, samt testa och blodgruppera föräldrarna för att få en frisk kull. Även katter har dödliga könssjukdomar och genetiska defekter som inte syns.
 
Städa burarna ofta på sommaren!
Flugor och andra insekter brukar gilla att lägga sina ägg och föda upp sina ungar i smutsiga djurburar. Om det är mycket smutsigt i buren kan fluglarverna gå över från att äta djurens bajs och smutsigt bottenmaterial till att äta på djuren själva. I värsta fall får man avliva ett djur som flugorna har börjat äta på det riktigt mycket. Tänk på att värmen får djuren att dricka mer, om de äter gräs och sådant så kissar de mer också. Så man behöver städa oftare för att hålla burarna fräsha än man behöver på vintern.

Bra grönfoder att fodra sina djur med på sommaren är till exempel:
*Gräs
*Maskrosblad
*Groblad
*Röllekablad
*Klöver
*Grenar+löv från fruktträd

Dåligt grönfoder att fodrasina djur med på sommaren är till exempel:
*Rabarber - för surt och innehåller ett gïft som skapar magont! (kan vara dödligt i för stora mängder)
*Gula blommor - är ofta gïftiga blommor, smörblommor, påskliljor osv. är gïftigt (även i små mängder)

Köp av populära djur/raser
Då och då är det trendigt att äga en hund av en viss ras. Just nu är en av de populära raserna Fransk Bulldog. En ras som har ganska många hälsoproblem, bland annat är det många hundar som måste förlösas med kejsarsnitt (seriösa uppfödare försöker avla bort hälsoproblem). När en ras blir populär ökar priserna på dem. En annan ras som är populär är Pomerianen, har sett hundar på blocket som har haft prislappen 15000-25000kr. Det ökar också möjligheten för oseriösa uppfödare/människor att tjäna pengar på folks önskemål och viljor utan att värna om djuren!

Ska man köpa ett djur, speciellt en hund (och katt) något som lever länge. Minst 10år men ofta mer. Måste man ju se till att man får ett bra djur från starten så att djuret inte måste avlivas tidigt för att den är livshotande sjuk eller liknande. Sådana djur köper man oftast hos uppfödare som är registerade och godkända inom något förbund eller liknande. För ofta finns krav på att hundar (och katter) ska ha genomgått en hel rad av hälsotester innan de får gå i avel. Då är chansen att det föds bra och friska ungar väldigt hög! Hos seriösa uppfödare får man besöka uppfödaren, se mamman och kanske pappan, några syskon och i alla fall andra djur som uppfödaren har som kanske är släkt med den man ska köpa.

Varför jag skriver detta är för att jag läste en artikel om att 22st smuggelhundar blivit fast i tullen. Smuggelhundar är oftast uppfödda på "puppymills" - ni som har sett amerikanska tv-djurräddningsprogram har säkert sett vad det är för något. En puppymill är praktiskt taget en uppfödningsfabrik av hundvalpar under hemska förhållanden. Smuggelhundar är inte friska när de kommer hit, ofta dör de under själva transporten upp hit. Grejen är också att de säljs billigare här. Men oftast från en bil, alltså inte hemma hos någon där man får se välmående hundar/katter/djur. Bara för att de går att köpa billigare behöver det inte betyda att det är kvalité och man räddar inte djuren genom att köpa dem. För köps ett har de pengar att föda upp en hel kull med nya. Och de man köper är så sjuka att man ofta måste avliva de direkt. Dessutom har de ju inte genomgått några hälsokontroller så de kan ha både rabies och dvärgbandmask - båda två kan sprida sig till människor och är så vitt jag vet obotligt.

Så kort och gott. Köp bara från seriösa uppfödare. Gör inget hjältedåd och "rädda" ett djur som säljs billigt från en bil eller dylikt. Det kan permanent skada familjen och omgivningen.
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela