Give It A Name

Fd. stalltidning på stallet.se - flyttad hit

Knapernytt: Smugglade djur - 2010-10-10

Publicerad 2013-05-17 23:00:08 i Djur,

Att skaffa ett husdjur har på senare år blivit mer än ett sätt att utöka sin familj på. Mer än att skaffa en livskamrat eller någon att arbeta med. "Paris Hilton effekten" slog till stenhårt mot världen och därefter skulle alla ha en liten hund, helst en Chihuahua - den minsta hunden som finns med en max vikt på 3kg men så små hundar som 500g finns(!). När hunden gick från att vara människans bästa vän, till att vara människans bästa och mest trendiga accessoar. Började följande saker hända:

1. Folk som absolut inte vet och inte heller har intresse i att ha hund skaffar sig hund - för att det just är trendigt. Att hunden ska skötas om och gå ut på promenad (då den får vandra själv på egna ben) var inte att tänka på. Än mindre att en hund behöver uppfostras, även om den bara väger 1kg!

2. Folk som kanske, eventuellt i grund och botten gillar hundar skaffar en hel mängd med hundar och börjar sen helt oseriöst att avla på dessa. Inte nödvändigt heller chihuahuor utan andra mer eller mindre små raser. Att skapa blandrashundar med chihuahua i och sen sälja valparna för lika mycket som en chihuahua blev en industri i särklass.

3. Smugglare upptäcker att det finns en marknad för att smuggla hundar från andra delar av världen för att sälja svindyrt till grupp 1. Som inte bryr sig om varifrån hunden kommer bara de får sin accessoar - kosta vad det kosta vill!

Grupp 1: Oansvariga ägare
Personer som skaffar hund pga Paris Hilton effekten är nog inte alls lika hög längre som den var innan. Men det finns nog kvar lite fortfarande. En hund är ju så mycket mer än bara "en hund". Det är ett djur som blir en del av familjen. Och en liten hund lever längre än en stor. Därför är det nästan nödvändigt att lyckas med hunden från början. Hundar är flockdjur och flockdjuret hunden ska vara den individ i familjen med lägst rang. En ranghög hund i en familj kan bli farligt för ägarna. Även om den är pyttepytte liten. Många oansvariga och okunniga ägare struntar i att tex gå på valpkurs med sin nya hund. Man måste inte gå på valpkurs men är man totalt okunnig om hur hundar fungerar så är det urdumt att låta bli. Det är inte helt ovanligt att beteende som egentligen inte borde vara tillåtet belönas för att det är "gulligt".

Grupp 2: Oseriösa kennlar
Att föda upp hundar seriöst är i princip aldrig lönsamt, inte ens om det gäller en ras där valparnas pris landar på 15000-20000kr/st. För seriöst uppfödande innebär att man testar hundarna som används i avel för sjukdomar som kan ärvas ner på valparna. Det är mer lönsamt att föda upp hundar oseriöst, men då tänker man väldigt lite på hundarnas bästa. Blandraskennlar testar sällan (eller aldrig) hundarna för sjukdomar. Genom att föda upp blandrashundar med chihuahua + någon mer ras kan man få upp antalet valpar i kullen. Chihuahuor får sällan fler än 2-3 valpar per kull. En större hund får fler valpar. På något sätt kan en blandrashund (med chihuahua) kosta mer än de borde. Ibland till och med mer än en renrasig SKK registrerad chihuahua. Men köper man en blandrashund vet man inte heller hur stor (eller liten) hunden blir i slutänden. För tänk om den andra rasens storlek slår igenom mest?

Grupp 3: Smuggelhundar
Hundar som smugglas in till andra länder i Europa föds upp i valpfabriker i östeuropeiska länder. En valpfabrik kan innehålla flera hundra, kanske tusen tikar som bor i sin egen skit och är dräktiga eller har valpar under hela sitt liv. Inga hälsokontroller görs alls. Förmodligen inavlas det väldigt mycket dessutom på dessa hundar. Om det är en renrasig hund spelar nog ingen större roll heller. Valpar smugglas i bilar över gränserna utan att bli kontrollerade för sjukdomar som rabies och dvärgbandsmask. Sjukdomar som vi i Sverige inte har och som därför kan sprida sig här. Båda de två sjukdomarna är farliga för människor, rabies är tom dödligt. Och behandlingen för rabies kan vara lika dödlig den.

Valparna kommer hit tex med ihop tejpade munnar så att de inte kan skälla och ihoptejpade ben så att de inte kan springa runt och föra oväsen. Många dör under transporten från fabriken till det nya landet. Och de som inte dör i transporten riskerar att göra det även efteråt om de är sjuka och svaga (kanske inte ens gamla nog att få lämna sin mamma). Så köper man en smugglad valp för 12000kr kanske den är död 24 timmar senare och man får inte tillbaka sina pengar för då är säljaren redan long gone. Hunduppfödning av det här slaget skulle sluta helt om folk slutade köpa dessa valpar. Genom att köpa en sådan hund räddar man inte hunden. För varje såld valp kommer 10 nya att födas upp. Under lika hemska omständigheter, och du kan inte "rädda" alla. Man kan bara rädda dessa hundar genom att inte köpa de!

Vad man kan göra!
Köp bara valpar och övriga djurungar hos uppfödare och kolla upp uppfödaren på internet - leta efter kommentarer från tidigare valpköpare etc. Där du får träffa minst ett av djurens föräldrar och uppfödarens andra djur. Se så att alla är friska och mår bra. Att djuret du ska köpa har haft en bra uppväxt och blivit omhändertagen på bästa möjliga sätt. Informera andra om denna kunskap. Valpar blir en del av familjen när de växer upp, det är viktigt att hunden mår bra redan från början. Välj inte hund (eller ras) efter priset. Välj kvalité före kvantitet. En frisk hund från början har större chans att bli frisk livet genom. Dessutom om man köper från uppfödare (även lite oseriösare) får man ofta hjälp från uppfödaren senare i hundens liv. Stöd inte uppfödning av djur som strider mot etik och moral samt djurskyddslagar.

Vill du se / veta mer om dessa valpindustrier youtube sök på "Puppy mill" eller kolla på Animal planets "djurpolisen".

Djurfabriker
I Sverige får man inte sälja hundar och katter i djuraffär. Tack vare det förbudet har vi inga jätteproblem med hemlösa hundar som andra länder har (de länder som säljer hund och katt i djuraffär). Medan det finns valpfabriker finns det givetvis kattfabriker med. Som är på precis samma sätt fast med raskatter. Raskatter kan kosta ännu mer än en hund. Det beror lite på rasens ovanlighet och vilka linjer och så. Men en nyare ras som är ovanlig kan en medelmåttig katt säljas för 20000kr eller mer. Det kanske gäller mer utomlands eftersom det inte kommit någon riktig våg pga någon kändis som har en speciell katt ännu.

Men i Sverige finns det andra sorters "fabriker" där djur föds upp och säljs till djuraffärer. Därför tycker jag att man ska försöka köpa djur av uppfödare, även om det "bara" är en hamster eller mus. Köper man ett djur - kommer 10 nya födas upp. Att köpa ett djur uppfött under hemska förhållanden räddar kanske det djuret. Men eftersom 10 nya kommer födas upp pga ditt köp så räddar du inget djur. Och du kan omöjligt "rädda" alla. Gillar man djur och bryr sig om de. Köper man kvalité eller räddar ett vuxet djur genom att ge det ett hem. Alt köper från ett djurhem. Räddar man ett djur från ett djurhem ger man plats åt minst ett nytt djur som kan behövas räddas på riktigt.

Citat från en puppy mill ägare: (vet inte vilken video det är ifrån men någon av PetShopPuppies)
"I don't use a vet" 
"We just take the gun out and put 'em down"

"But we give 'em shots and just overdose 'em with medication. Just about anything.... Biosol. Its an antibiotic. You can also give 'em an overdose of wormer"

"I think there's right at 70"

"She has 6 pups now. 6 pups in 6 months. $250 a piece"
(Hon har 6 valpar nu. 6 valpar om 6 månader. 2500kr per valp)

"That's $3000 just for one adult"
(Det är 30000kr för bara en vuxen)

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela