Give It A Name

Fd. stalltidning på stallet.se - flyttad hit

Knapernytt: Välkommen till Sverige! - 2011-02-15

Publicerad 2013-05-17 23:16:01 i Allmänt,

Nu har den kommit hit, men det är ingen glädjande nyhet. Dvärgbandmasken som på latin heter Echinococcus multilocularis är en parasit som hittills bara funnits i södra och mellersta delarna av Europa. Men har kommit till Sverige via tex turistande hundar och smuggelhundar som inte avmaskats innan de kommit hit. Masken sprids via vilda gnagare och när en smittad gnagare blir dödad och uppäten av räv, hund eller katt blir de också smittade av masken. De blir själva inte sjuka av masken men kan föra masken vidare till människor.

Blir en människa infekterad av dvärgbandmask letar masken sig fram till levern och förstör den. I värsta fall kan maskangreppet leda till döden om man inte får behandling. Det är en åkomma som nästan alltid kräver levertransplantation eller livslång behandling.
 
Som om det inte vore nog så dödar inte de avmaskningsmedel som är vanliga i handeln idag dvärgbandmaskarna. Endast avmaskningsmedel som innehåller ämnena prazikvantel eller epsiprantel tar död på dvärgbandmasken. För att förvissa sig om att masken inte blir vuxen nog att lägga ägg ska husdjuret avmaskas så ofta som var 28:onde dag enligt SVA (statens veterinärmedecinska anstallt). Dock bör man nog bara göra det på husdjur som man vet är säkert infekterade. 

Efter avmaskning av ett husdjur med vuxna dvärgbandmaskar i tarmen måste bajset från djuret samlas upp i 3 dagar efter avmaskning och eldas upp för att motverka att äggen sprider sig vidare och smittar andra djur. Använd handskar och tvätta händerna noga efteråt. I högriskländer för dvärgbandmasken (Alpområden) uppmanas man ha sin hund kopplad och avmaska djuren var 28:onde dag samt värma bär, frukt och grönsaker innan man äter det. Om rävar som bor i städerna blir smittade av dvärgbandmasken är risken för smitta hos människor väldigt mycket större än om smittan håller sig till landsbygdsrävar.

Maskens livscykel:

Masken bosätter sig i räv, hund och katt. Den har microskopiska ägg som följer med ut ur värddjurets kropp när räven/hunden/katten bajsar. Därefter tas äggen upp av en mellanvärd i form av en smågnagare. Om den smittade gnagaren äts upp av en ny räv, hund eller katt är livcykeln fullbordad. Det tar ca 30 dagar från ägg till vuxen mask.

Hundar/katter/rävar kan bara smittas genom att äta smågnagare. De blir inte smittade av att nosa på en annan hund/katt/räv eller äta bajs från något av de djuren. Varken hundar, katter, rävar eller smågnagare blir sjuka av masken. Man kan inte heller se på ett djur om den har masken i sig. Men som sagt är masken mycket förödande för människor att få sig.

Hur människor smittas och vad som händer:

Om en människa får i sig ägg från dvärgbandmasken utvecklas det blåsmaskar i levern eller andra organ i kroppen. Blåsmaskarna växer långsamt, det kan ta 5-10 år innan de är så stora att de påverkar organfunktionen negativt. Om man upptäcker blåsmasksjuka hos människan i tid är symptomen behandlingsbara men det kan kräva kirurgiska ingrepp och livslångbehandling för att hålla nere blåsorna så de inte bryter ut. Varje år smittas ungefär 1 på 1 miljon människor i Europa (i Sverige bor det drygt 9 miljoner människor, det är som om 9 skulle bli smittade varje år).

Människor tros i första hand smittas:
*Genom att äta färska och frysta bär och frukt tex nyplockade blåbär eller fallfrukt.
*Vid hantering av nyplockad svamp eller bär, fallfrukt kan smittning ske.
*Klappar man en hund eller katt som är infekterad med masken kan man få maskägg på händerna och sen råka få i sig äggen via munnen.
*Genom städning av ett rum där det finns ägg som virvlar runt i luftdraget.

Maskäggen överlever att bli frysta i vanliga hushållsfrysar (runt -20 minus) de dör inte förrän de frysts ner till -80 grader. Frystorkade bär är fria från överlevande ägg. Maskäggen dör dock genom kokning eller stekning. Så stekt svamp, sylt och kräm är fritt fram att äta även med nyplockade bär.

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela