Give It A Name

Fd. stalltidning på stallet.se - flyttad hit

Knapernytt: Visste du... - 2010-12-05

Publicerad 2013-05-17 23:12:08 i Djur,

Visste du...
*Att många akvariefiskar som säljs i djuraffärer blir otroligt stora som fullvuxna om de får växa i en naturlig miljö. Det finns extrema arter som i det vilda hade blivit mer än 1 meter långa.

*Att sniglar alltid är skallösa. Och att de med skal egentligen heter snäckor. I regnskogsområden finns det dock sniglar som har ett skal som de kan fälla in och ut genom en ficka på ryggen.

*Vattensköldpaddor kommer oftast från USA. Från stater som har samma klimat som Sverige. Det gör att utsläppta vattensköldpaddor i Svenska vatten överlever vintrarna. Och till och med förökar sig här. Det är inte alls bra, eftersom det inte är ett djur som ska vara vilt här. Sköldpaddor sprider salmonella för det finns i dem hela livet men gör inte sköldpaddorna sjuka. Salmonella är även en sjukdom man kan få om man äter rå eller för dåligt stekt kyckling. Det ger diarré och man får ligga på sjukhus av det, ta mediciner i flera månader etc. Otrevligt helt enkelt. Vattensköldpaddor blir dessutom lika stora som en Mops

*En annan sak om sköldpaddor.. Det finns de som absolut inte får äta banan för då blir banan det _enda_ som de vill äta. Och banan innehåller inte allt vad sköldpaddan behöver för att överleva så de svälter ihjäl eller blir rejält sjuka.
 
Visste du (hund och katt)

Att alla eller i princip alla hundar har herpes. Det är en sjukdom som hos de smittas via luften. Herpes viruset hos hundar klarar alla starka individer av. Men valpar kan dö av det om mamman inte vaccineras innan hon får valpar så att hon inte smittar dem tills de är starka nog att klara av att bli smittade.

Att katter är det husdjur i Sverige som har absolut lägst status. Trots att det är ett av de husdjur som lever längst. Man kan köpa en hamster för mer pengar än vad många köper en katt för. Katter är också det enda husdjur som släpps ut och får klara sig själv ute. Ingen släpper ut sin kanin, hund eller nymfparakit när de går till jobbet på morgonen och förväntar sig att djuret ska komma hem igen på kvällen. Mer info finns på Kattstatus.

Att rasen Pomerianer för 100år sedan vägde ca 15kg och nu har en ca vikt på 3kg. (Sjukdomar som förekommer inom rasen är tandfel, EP, patella luxation och CM. De är vaktiga och kan vara reserverade mot främlingar. Samt innehundar just nu med ca pris på 10000-25000kr ;) Rasens närmaste släkting är Dvärg Spets som är runt 8cm högre i mankhöjd där efter kommer Mellan Spetsen som är ytterligare lite större.)

Visste du (häst)

Att det har funnits ett hästdjur som har hetat Quagga. Den allra sista Quaggan i världen dog på en djurpark år 1883. Det var en underart till stäppzebran men hade ett ovanligt utseende för att vara zebraaktig. De hade nämligen vita ben, zebra huvud och hals och resten av kroppen var brun med lite otydliga ränder på. Man har börjat försöka avla fram quagga lika zebror. För mer info kolla: Quagga project

Att en av de ovanligaste färgerna på hästar heter Brindle. Det är lite oklart hur den färgen uppkommer men man tror att hästar med Brindle färg har dubbla dna strängar. Alltså typ har både färg för brun och för svart istället för bara en av de (antingen eller). Brindle har uppkommit på många raser men vanligast verkar vara Quarterhästar. Bilder och info (på engelska) finns på: Brindle horses

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela