Give It A Name

Fd. stalltidning på stallet.se - flyttad hit

Mail och lösenord, igen (omdöpt) - 2011-08-17

Publicerad 2013-05-16 17:29:17 i Säkerhet,

Det där med stallsäkerhet är en rätt stor grej... Större och viktigare än många tänker på. Har man dålig säkerhet i sitt stall är det som att inte låsa ytterdörren när man åker hemifrån när man bor i ett stöldtätt område och har fina dyra elektoniska prylar hemma som syns genom fönstren.

LÖSENORD
Att ha ett bra lösenord är A och Ö på alla sidor. Det ska vara ett lösenord som ingen mer än DU kan. Alltså ska ingen syster, bror, kompis eller någon annan som känner dig irl eller på internet kunna lista ut lösenordet. Det kanske viktigaste är att blanda bokstävernas storlek och blanda in siffror och andra tecken.

Exempel:
Om du gillar justin bieber kanske du inte ska ha lösenordet: "bieber", speciellt inte om det står i stallet att du gillar honom, eller att de du känner i verkliga livet vet att du gillar honom mycket.

Lösenordet: "BiebEr" är fortfarande inte bra nog, men det är klart svårare att lista ut än det var innan. Numera är stallet.se's lösenord skriftlägeskänsliga. Det betyder att du måste skriva de stora och små bokstäverna på rätt ställen för att det ska fungera.

Blandar du in lite L33T i lösenordet, alltså siffror istället för bokstäver blir det ännu svårare. Exempelvis "8ieB3r" det står fortfarande bieber men med leet och åtminstone en stor bokstav. Det lösenordet hade varit SVÅRT att knäcka även för någon som känner dig väl.

Men bäst av allt är om man har ett lite längre lösenord, typ never say never fast mer som "N3verZ4yneW3r". Tänk på att du även kan ha speciella tecken i lösenordet, typ / & ¤ % -

Övrig lösenordssäkerhet är att:
*Byt lösenord ofta
*Använd inte samma lösenord på många stall helst bara ett lösen per stall. Inte samma lösen på stall med samma namn på olika stallet.se versioner.
*Logga inte in på stallet.se från en osäker uppkoppling, dvs sitter du och surfar från typ centralstationen bör du kanske inte logga in på stallet.se eller i alla fall inte på ditt huvudstall.

MAIL
Mailen du kopplar till stallet.se bör vara en mail som du INTE använder till msn, utan som bara fungerar att ta emot mail till. Ännu mer fördelaktigt om det är en gmail eller liknande. Hotmail är ofta rätt enkla att ta sig in på om man riktigt vill det. Kolla upp hur lätt det är för någon annan att komma in på din mail, genom att se hur möjligheterna att skicka glömt lösen eller liknande finns på de som har din mail.

På tex spray (vet inte om de finns kvar) kunde man ringa och få svara på en fråga som man skrev in när man registrerade sig. Skrev man typ "Vad heter min skötarhäst?" och har hästens namn som svar eller så, så kunde ju vem som helst som kände en svara på den frågan och få ut lösenord på så sätt = inte bra alls.

Ge ALDRIG ut mailen som du har kopplad till stallet.

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela