Give It A Name

Fd. stalltidning på stallet.se - flyttad hit

Nätrespekt - 2013-01-20

Publicerad 2013-05-19 15:16:43 i Allmänt,

Det är lätt att bli hemmablind på stallet.se, eftersom det är så mycket mer än bara en community. Det blir lite som en livsstil. Det är då lätt hänt att man glömmer av flera viktiga detaljer som det står om i medlemsavtalet som man godkänner när man registrerar sig. (Medlemsavtalet går att hitta under Hjälp). Ungefär första punkten i medlemavtalet är; En medlem får inte bryta mot en svensk lag, och att det är upp till medlemmarna själva att hålla koll på vilka lagar som finns.

Exempelvis på lagbrott jag sett under senaste veckan men som jag antar bara skulle göra situationen på sidan värre är:
- Bildstölder
- Ärekränkning (är när man skriver ut namn och efternamn på en person utan dess samtycke, framförallt för att trycka ner och sprida hat om den).

Andra punkten värd att ha med här är att stallet.se har full rätt att när som helst säga upp avtalet och radera ett stall om de (dvs vi i crew+support) anser att en medlem brutit mot medlemsavtalet. Det står även att om medlemmen missköt sig på sådant sett att den begått ett lagbrott kan sidan göra en polisanmälning. Tredje punkten har med den andra att göra. Om stallet.se drabbas av driftstopp eller ligger nere en längre tid betalas inga guldmedlemsskap eller annat som man förlorar, tillbaka. Bland det sista som skrivs är att man inte får köpa virtuellatjänster för riktiga pengar....

Och då tänker jag mig alla de som köper kontokortstjänster, sms tjänster, stallplaner, stall, rosetter och annat. Det är lite the other way around men ska man tolka medlemsavtalet så bör det väl inte vara tillåtet egentligen? Jag antar att vi har varit rätt slappa med just den biten - just för att det är så luddig förklaring på vad den delen av medlemsavtalet egenligen innebär.

Problemet nu är ju även att det finns miljonbelopp i fuskstallpengar ute på sidan, köpa sms/kontokortstjänster för framfuskade stallpengar rimmar ju inte så bra egentligen. Dock gäller detta ju endast på stallet.se, om man tex sitter på DV och bestämmer affären så är det ju ingen annan som kan ha inblick i det. - Och i vilket fall som helst görs alla sms/kontokortstjänster på egen risk. Meeeen... Anta att du ger någon riktiga pengar och så får du framfuskade stallpengar i byte. Den kanske kan göra fuskstallpengar på en minut - riktiga pengar går ju inte att göra och riktiga pengar är så väldigt mycket mer värda än stallpengar (oavsett om stallpengarna är ärliga eller oärliga).

När det kommer till konflikter på internet eller i andra sammanhang där man inte är öga mot öga så säger man oftare saker man inte hade sagt om man befunnit sig i samma rum. Eller i alla fall samtalat på annat sätt. Detta är något man bör tänka på när man skriver till andra, varesig det är på stallet.se, på skype, facebook eller någon annan sida. "Står jag för det jag har skrivit?" är något man bör fråga sig själv. Om man skrivit att någon är en häxa, skulle man fortfarande se personen som en häxa om man träffade den i verkligheten? Skulle man våga säga att den var en häxa då med? Om inte, så bör man kanske hålla den åsikten för sig själv. Sverige har yttrandefrihet, men det ger oss inte rätten att säga precis vad vi vill, låter det komplext? Du får säga vad du vill så länge det inte är hot om våld eller kränkningar så som mobbning och hets mot folkgrupp. Finns några fler undantag, men det är de mest övergripande.

Sprida rykten om andra...
De flesta har nog sett i alla fall lite om det där som ägde rum i Göteborg rätt nyligen. När någon hängde ut tonårstjejer på Instagram och sen gav en 17årig tjej skulden för det. Det som kanske är en hämdaktion mot en/flera personer kanske kan verka oskyldig. Men mobbning är alltid mobbning. På internet får man inte skriva ut namn på personer, om de inte är kändisar eller själva vill vara med i sammanhanget (typ intervjuas för en tidning).

Det är ingen big deal om någon heter Anna Svensson - det finns massor av personer som heter Anna Svensson. Men säger man Anna Svensson i det blåhuset på Drottninggatan 12 i Tidaholm - som exempel, så är det att vara väldigt specifik med vem man menar. - Personer med ovanliga namn är ännu lättare att ringa in, det kanske bara är de i hela världen som heter precis just så. Personnummer och foto är två andra sätt att identifiera människor på. Även om man får lägga ut en bild på tex en kompis utan att be om lov, så får det inte vara en bild som kan uppfattas som kränkande mot personen. Det spelar dessutom ingen roll om det som skrivs är sant eller falskt, vill personen inte omnämnas i sammanhanget är det ändå något som kan vara straffbart.


Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela