Give It A Name

Fd. stalltidning på stallet.se - flyttad hit

Shoppingspree (omdöpt) - 2011-07-22

Publicerad 2013-05-16 17:16:41 i Bilder,

Hade just en shoppingspree då jag köpte både ett nytt ritbord/ritplatta och photoshop, men det var ONOFF's slutrea med 30% billigare priser än normalt. Och sådana slutreor stöter man inte på så ofta :P Men det går ändå att få tag på sådana prylar till rätt överkomliga priser.

Photoshop elements
Det är precis som photoshop - du kan göra ALLT du kan göra i vanliga photoshop, med några få undantag (som ingen riktigt vet vilka). Elements är lättare än vanliga photoshop. Men framför allt så är det billigare. Nytt i butik, helt lagligt. På elgigantens hemsida tex står priset på Photoshop Elements 9 på 890kr - Photoshop element 9 bör vara elements versionen av Photoshop cs 4 eller 5. Alltså riktigt bra - och överkomligt prismässigt!

Ritbord/Ritplatta
Bör köpas från Wacom, plattorna från Trust är ökända som att vara dåliga. Har erfarenhet från båda och jag håller med om att Trust inte alls är så bra som Wacom. En "Wacom Bamboo Pen & Touch" ritplatta på elgiganten kostar 879kr att köpa. Men det är det värt om man gillar att rita.

Kompaktkamera
Finns inget som säger att man MÅSTE fota med systemkamera för att lyckas på stallet.se eller lyckas ta fina bilder alls. En vanlig kompakt digitalkamera fungerar alldeleles utmärkt. Och de är ju billigare än att köpa systemkamera. Dessutom är de lätta att ta med sig överallt utan att man behöver vara rädd att de ska gå sönder (och så är man 8000kr fattigare typ), visst en sån kamera kan gå sönder den med men inte lika stor rädsla för en sån som med en system. Går att få tag i bra kompaktkameror för under 1000kr. Men se till att få en med rätt mkt zoom (om du tex ska fota hästar i en hage som står långt bort - alltid bättre att gå nära det man fotar men gå in i hagar med främmande hästar?! neh). Mycket megapixel är bra om du ska redigera bilderna.

Systemkamera
Är något som man kan hitta bra begagnat på tex blocket. Men ska man köpa det i affären så finns det bra kameror för under 5000kr. Men att köpa system är rätt bra att bestämma prisklass först och sen prova ut bland många olika kameror vilken man gillar bäst:
*Att hålla i
*Att navigera i "datorn" i kameran med
Tänk på att du kan och kommer kunna ha kameran i många år när du väl köpt den om du tar hand om den väl (typ inte förvarar den dammigt eller tappar den). Så det kan vara med fördel att köpa det bästa du kan förmå dig redan från början. Men hur som helst så kan man ju köpa till objektiv och annat när man ska förnya sitt fotografi. Det är ju det som systemfotografi handlar om - att ha objektiv till att byta mellan för att få större variation på bilderna.

Stativ
Är en billig men bra investering om man fotograferar, det är bara att skruva fast kameran i stativet och bränna av bilder som då har större chans att bli bättre än om du själv hade hållit i kameran.

Externhårddisk
Fotar du mycket eller gör mycket grafik är det svinbra att ha en externhårddisk att lägga allt du sparar på så att det inte tar upp plats i din dator. Har du fler datorer hemma är detta ett bra sätt att föra över bilder och annat mellan datorerna. Satsa på en med 1-2TB i lagringsutrymme det ryms typ 1000GB i 1TB såattee det är svårt att fylla = du lär aldrig behöva bekymmra dig om att datorn blir överfull med saker :)

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela