Give It A Name

Fd. stalltidning på stallet.se - flyttad hit

Smådjursfoto + andra tips - 2010-06-20

Publicerad 2013-05-04 02:24:47 i Bilder,

Sommaren är den bästa tiden för fotografering... Och i detta nummer, smådjursfotografering..

Eftersom det bara är tillåtet att ha kaniner på stallet.se (inga andra djur ska bli tillåtna att laddas upp här, förutom kanske harar) så är det givetvis dessa (kaninerna) som vi ska försöka få så bra som möjligt på bild.

Om bilden ska bli bra måste djuret ha "ögonkontakt" med kameran. Gärna ska båda ögonen vara med, men ännu viktigare att ha hela kaninen med på bild (alternativt bara huvudet men tänk då på öronen!).

Gå ner på samma nivå som djuret, att ta en bild uppifrån ner i tex en betesbur gör ingen glad i slutänden :P Bilden efter en sådan fotografering blir oftast skit och då går det inte att använda den (eller går gör det men en sån kanin går inte att sälja och då är det inte lönt).

Fotografera bara kaninen i bra ljus, att fotografera in i en mörk bur är inte heller bra. Dessutom riskerar blixten att slås på. Blixt + Djur kan vara lite risky och bör undvikas. En solig dag, i skuggan eller allra helst tidigit på morgonen eller när solen just är på väg att gå ner är ljuset som allra bäst för all sorts fotografering.

Som med all djurfotografering, tänk på bakgrunden eller omgivningen. Och så ska det inte vara galler eller liknande i förgrunden. Gräs är okej att ha i förgrunden om det inte är för högt. Men galler är ett stort no-no. Kryp hellre in i buren och fotografera kaninen. Går inte det så ta en bild lite längre ifrån buren (om det är ett tunt nät så kan det gå att redigera bort det snyggt.. Men det kommer bli svårt).
 
********************************************

Det är lite, lite synd att uppfödning med stallet's uppfödningsfunktion har så låg status. Mycket beror det ju på det här med att så få håller koll på kaliber, storlek, ras och kanske färg på hästar (och djur med ras). Det ger avkommor som ingen kan hitta lämpliga bilder till och så...

Men skiter vi i det och ändå vill pyssla med uppfödning, antingen på stallet.se eller någon annanstans. Eller ja... Kanske med den uppfödningen som andra kör med, som var innan uppfödningsfunktionen kom.

I alla fall så finns det ett gratisprogram som man kan skapa stamtavlor i. Man gör djur och fyller i färg, ras och föräldrar och kopplar samman med andra djur. Programmet är ju gjort för verkligheten men skit samma, jag har använt det till ponybox hästar i evighet x) (programmet räknar även ut inavel på djuren).

Vill man ha programmet så googla på "Stamtavleprogrammet MATS". Det programmet är guldvärt, men är som sagt gratis. (Och jättebra när man tex släktforskar på sin häst, då kan man ju skriva in alla släktingar man hittar.

Fortsätter man på namn temat (sen förra numret och artikeln ovan) så ... Finns det ju mycket namnsidor på internet som är bra när man har helt torka på namnsidan.

Jag föder upp hästrasen Breton på ponybox just nu, det är en fransk kallblodsras. Därför tyckte jag att det var bäst att ha franska namn på hästarna... Men hur många franska namn kan man egentligen? Förutom kanske Jean Baptist (Bernadotte) eller typ Adéle... Google blev min räddning xD

"French names" gav mig sökresultatet till en sida jag heelt glömt bort som äger när det kommer till namn! "Behind the Name" heter sidan, och de har namn + betydelser på alla möjliga språk och teman. Skottska, Franska, Svenska, Spanska, Japanska namn och helt andra teman också. Det kan inte annat än vara bra x)

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela