Give It A Name

Fd. stalltidning på stallet.se - flyttad hit

Utanför stallet.se ... 2011-03-21

Publicerad 2013-05-10 13:23:20 i Allmänt,

Oh jo, apropå böcker/berättelser (förra numret). Ibland har man ju skrivkramp och då finns det några rätt enkla "skrivuppgïfter" man kan utnyttja. Bara för att få igång storyn eller att bygga storyn kring.

- Skriva fortsättningen på en bok/film/tv program. Eller bara skriva en text baserad på film/tv. Man kan också tex byta namn på huvudrollsinnehavaren, skriva om en annan tid och så vidare. Tex. Mohammed i Rosengård (istället för Emil i Lönneberga) om en invandrar kille som hittar på hyss - kan bli hur kul som helst och få igång både fantasin och skrivandet!

- Skriva en sjukt överdriven historia. Typ en deckare som blir så överdriven att det bara blir för mycket. Det kan både bli väldigt komiskt att läsa och väldigt irriterande men det behöver inte betyda att det blir dåligt!

- Skriva en bok om ditt liv. Det behöver inte heller vara just exakt ditt liv du beskriver. Tex kan du ju byta namn och kön på huvudrollen (även om det kanske i grund och botten är du själv det handlar om). Tex på kapitel att skriva om: "Hur hamnade jag här", "Mitt bästa barndomsminne", "Jag drömmer om ...." osv.

- Skriva en berättelse om en by, bostadsområde eller höghus eller liknande. Berätta om alla personer som bor där. Vad de har för livserfarenheter. Beskriva deras personligheter och hur de fungerar omkring varandra. Tex. kanske det finns en sur gammal gubbe som innerst inne är snäll och kanske en tonårskille som älskar att åka moppe men egentligen är skräckslagen inför tanken att skada sig i trafiken. Och hur de två karaktärerna möts och hur livet ändras efter mötet.
 
-----------------------------------------------------------
 
Förra våren tänkte jag nästa varje dag när jag gick hem från bussen på en sak. Det är en ganska obetydlig sak. Men gör man den så förändrar det kanske mer än man tror? Vad är det kanske du undrar nu? =P Det är något så enkelt som att plocka upp skräp ute.

Även jag som bor så långt ut på landet man kan komma (inom skånesgränser) stöter jag på massa skräp så fort jag sticker näsan utanför dörren. Det är ju trist att städa. Men när det gäller naturen så är det aldrig någon som kommer städa bort det ändå? Det är ju hur lätt som helst att slänga en plastpåse i naturen. Men tanken på att plastpåsen aldrig kommer försvinna av sig självt tänker inte så många på.

Numera finns det visserligen plastpåsar som bryts ner naturligt om de råkas slängas utanför en soppåse. Men i alla fall! Med tanke på hur många djur varje år som skadas av skräpet så gör man ju verkligen naturen och djuren en tjänst genom att ta bort människosmuts.

Det räcker ju med att ta så lite som 10 bitar skräp - stora som små. Per dag så gör man ju rätt stor skillnad! Och sen förstås slänga allt sitt eget skräp i soptunnan istället för att kasta runt det utomhus.
 
-----------------------------------------------------------
Musik och video tips: 


Varför jag tipsar om denna (framförallt videon) är för att den påminner väldigt mycket om stallplaner. Det är naturfilmer från norden(?). Tänkte det kunde ge inspiration till att göra stallplaner med liknande utseende ^^
-----------------------------------------------------------
 
Tiden då man enkelt kan köpa en påse tomatfrön på ica och så sina egna tomater är kanske förbi. Och det är absolut skitäckligt ur mänsligsynpunkt. Ett av världens största företag, Monsanto. Har nämligen köpt patent på ALLA frön i hela världen. Det är ungefär som att köpa patent på ALLA djur. Oavsett vilket djur det är, bara det är ett djur så äger de rätten till det. Oavsett sort eller ras. De äger det.

För att få sälja frön i mataffärer och dylikt måste affärerna betala runt 2000kr per sort (alltså kan de inte köpa bara tomatfrön och sen kunna köpa alla sorters tomat som finns utan att tvingas betala 2000kr per sort). Vad betyder då detta? Jo, massor av sorter kommer att försvinna. Det är som om man skulle köpa arten Hund. Och sen tvinga alla som vill föda upp en ras att köpa den för 2000kr. De populära raserna skulle ju bli uppköpta men ovanliga raser skulle dö ut och försvinna. Även de raser som kanske funnits i flera hundra år som en ras.

Det är inte helt jämförbart för hundar har bara runt 400 raser i världen. Men tex äpplen har kanske 4000 sorter i världen. Och av de 4000 är det kanske bara 40 som är "produktions sorter" (= sorter som odlas för att säljas i mataffärer, som är speciellt framställda för att klara sjukdomar, som ger mycket frukt eller producerade för att innehålla en viss ingrediens, vanligtvis socker). Varför inte bara behålla de produktionssorterna vid liv då? Kanske någon frågar sig. Tänk så här, what if till exempel alla sorter som fanns kvar blev sjuka, inte klarade av klimatet de växte i, fick mögel, eller dåliga skördar. Då skulle man vara helt körd! Men nu om det händer så byter man bara avelsprogram och korsar fram nya starkare och friskare sorter eller ympar in en ny sort på vuxna träd (ympa är typ att man amputerar en gren från ett träd och så transplanterar man fast en annan gren från ett annat träd, grenen växer fast på trädet och grenens sort är frukten som trädet får).

Det är en sak om de vill ta patent på egna sorter som de framodlat (eller genom genetisk förändring) framställt. Men att ta patent på ALLA frön i hela världen är bara så sjukt, så vansinnigt, så iditoskt och så egoistiskt! För att inte tala om hur det påverkar priset på mat som vi alla köper i mataffären. Om utsädet (som bönder sår) blir dyrare kommer ju maten vi köper att bli dyrare. Med tanke på att det mesta som vi äter faktiskt i grund och botten är odlat så påverkar det faktiskt alla på jorden. (Kor/grisar/höns/etc äter mat som odlats från frö, så ja köttätare påverkas också).

Det träder dock inte i kraft förrän typ hösten 2011, och fram till dess bör det kunna gå att stoppa det hela...
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela